Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Ισχυρότερη ανάπτυξη 14 μηνών τον Ιούλιο - Στα ύψη οι τιμές παρά το μειωμένο κόστος

Μείωση 3,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019
Πηγή: eurokinissi

Την ισχυρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2022 κατέγραψε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global.

Η ελληνική βιομηχανία είναι η μόνη της Ευρωζώνης, από αυτές που παρακολουθεί η S&P Global, η οποία αναπτύχθηκε τον Ιούλιο καθώς στις άλλες χώρες συνεχίσθηκε η τάση συρρίκνωσης των τελευταίων μηνών.

Η ανάπτυξη  προήλθε από την εντονότερη άνοδο της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε σε νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Χαμηλότερη αισιοδοξία για το μέλλον

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές βιομηχανίες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές τον Ιούλιο, «καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τη διατήρηση των έντονων συνθηκών ζήτησης», δήλωσε  η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.  «Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας», πρόσθεσε, αναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0.4% το 2023.

Στα ύψη οι τιμές πώλησης

H γενικά εξασθενημένη παγκόσμιας ζήτησης ώθησε τις ελληνικές βιομηχανίας να προσφέρουν εκπτώσεις, αλλά οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες παρά το γεγονός ότι το κόστος εισροών τους μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020.

«Παρά τη σταθερή μείωση της επιβάρυνσης κόστους, οι εταιρείες είδαν τις τιμές πώλησης να παραμένουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει δύσκολος μέσα στους επόμενους μήνες», σημείωσε η Siân Jones.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 53,5 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή υψηλότερη από τις 51,8 μονάδες του Ιουνίου, «υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα». Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη. Στην Ευρωζώνη, ο PMI υποχώρησε στις 42,7 από 43,4 μονάδες. 

PMI

 

Η ανάπτυξη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα ήταν η έκτη σε ισάριθμους μήνες και η εντονότερη από τον Μάιο του 2022. Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022.

Η αύξηση συνδέθηκε με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την απόκτηση νέων πελατών. Κατ’ αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις συνολικές νέες πωλήσεις, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο της παραγωγής.

Η δήλωση της Siân Jones

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε:

«Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω ανάπτυξη σε όλο το εύρος του τομέα, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ενισχύθηκε.

Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού στήριξε την ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2022, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα απασχόλησης και την αγορά εισροών, λόγω των αναμενόμενων πρόσθετων αυξήσεων των παραγγελιών και της νέας αύξησης του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα συρρικνώθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς. Το κόστος εισροών παρέμεινε σε πτωτική πορεία, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020.

Παρά τη σταθερή υποχώρηση της επιβάρυνσης κόστους, οι εταιρείες είδαν τις τιμές πώλησης να παραμένουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει δύσκολος μέσα στους επόμενους μήνες. Οι εταιρείες ήταν και πάλι λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τη διατήρηση των έντονων συνθηκών ζήτησης.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, αναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0.4% το 2023.»

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ