Νέα
  • ΓΔ: 1455.33 +0.17%
  • Τζίρος: 42,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Οι 6 στρατηγικοί στόχοι για την οικονομία - Πόροι πάνω από 72 δισ. την επόμενη 4ετία

Πηγή: Eurokinissi

Στο όραμα μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, και που μοιράζεται με όλους, πιο ισόρροπα, ολοένα πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Είναι το όραμα μιας ισχυρής κοινωνίας, συμπεριληπτικής, που δεν επιτρέπει να μείνει κανένας και καμία αόρατος στο ραντάρ της κοινωνικής συνοχής, και δίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολίτη. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση της νέας αρχής. Να ξεπεράσουμε κάθε προηγούμενο θετικό βήμα που καταφέραμε στην προηγούμενη τετραετία, να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να μη συμβιβαστούμε με αντιλήψεις που μας κρατάνε πίσω, να πάμε πιο γρήγορα εκεί που αξίζουμε πραγματικά, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, στη νέα τετραετία δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων θα εισρεύσουν στη χώρα και θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. Τα κεφάλαια αυτά θα μετασχηματίσουν οικονομικά την πατρίδα μας μέσα από συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για όλους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε 1 ευρώ από αυτά τα χρήματα. Δεν περισσεύει χρόνος για καθυστερήσεις. Ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης μου, άμεσα δουλεύουμε για να τους πετύχουμε, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους εξής στόχους:

  1. Κάθε ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιηθεί σωστά, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.
  2. Η απορρόφηση του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027.
  3. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, που για πρώτη φορά η πολιτεία στρέφει την προσοχή της με προγράμματα στήριξης.
  4. Η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης και εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ που την τελευταία τετραετία υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την έναρξη του θεσμού του 2009.
  5. Η υλοποίηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έως το 2027 αναμένεται να στηρίξει την πραγματική οικονομία με εισροή 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό σκέλος του, ενώ επιπρόσθετα πρόκειται να υλοποιηθεί και ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της κωδικοποίησης της διάσπαρτης πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, που διέπει τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και της νομοθέτησης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  6. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με την κάλυψη των κενών της αγοράς μέσω της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι εργαζόμαστε εντατικά, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και ανοίγουμε πιο πολύ την πόρτα της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Θέλουμε σύντομα να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα που θα απελευθερώσει ισχυρές επενδυτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Θέλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα ώστε κάθε ένας να έχει δουλειά αλλά ταυτόχρονα, να έχει κι ένα κράτος που δεν αφήνει κανένα εκτός της ορατότητάς του και της προστασίας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες δεν μπορεί να περιμένουν. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σελίδα, που ήδη ανοίξαμε, και αυτό κάνουμε.

Τέλος και απαντώντας σε παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνη και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτα, είπε ότι τα ΣΔΙΤ προχωρούν κανονικά, και ότι έχουμε ρεκόρ συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι είναι «φέικ νιους» το ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως είπε, θα αποδείξουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ισομερώς περίπου, στηρίζει και τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόνο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν 0,35% επιτόκιο ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι, σαφώς, να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι. 

Κάθε νέα αρχή εμπεριέχει και την έννοια της ελπίδας. Τη βούληση για μια νέα καινοτόμα διακυβέρνηση, την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου, τις νέες ευκαιρίες για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, το μέλλον που θέλουμε και που ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα.

Είμαστε λοιπόν εδώ στη νέα αρχή γιατί τολμήσαμε να πούμε αλήθειες. Χωρίς τοξικότητα, με καθαρό λόγο και οι συμπολίτες μας επέλεξαν να μας δώσουν μια νέα ευκαιρία διακυβέρνησης. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και την τιμή να μου αναθέσει ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με συνοδοιπόρους έναν εξαιρετικό Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη και τους εκλεκτούς συναδέλφους, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους μαζί με εξαιρετικούς συναδέλφους στη Βουλή των Ελλήνων.

Μοιραζόμαστε όλοι το όραμα του Πρωθυπουργού μας, μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε Περιφέρεια,  που μοιράζει σε όλους πιο ισόρροπα, ολοένα και πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης.

Είναι το όραμα μιας ισχυρής κοινωνίας, συμπεριληπτικής, που δεν επιτρέπει να μείνει καμία και κανένας αόρατος στο «ραντάρ» της κοινωνικής συνοχής και που δίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολίτη.

Αυτή λοιπόν είναι και η μεγάλη πρόκληση της νέας αρχής. Να ξεπεράσουμε κάθε προηγούμενο θετικό βήμα που καταφέραμε στην προηγούμενη τετραετία, να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να μην συμβιβαστούμε με αντιλήψεις που μας κρατούν πίσω, να πάμε πιο γρήγορα εκεί που αξίζουμε πραγματικά ως ένας εργατικός, δημοκρατικός, προοδευτικός και φιλελεύθερος λαός.

Στην τετραετία διακυβέρνησης που ξεκινά τώρα δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων θα εισρεύσουν στη χώρα μας και θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. Τα κεφάλαια αυτά θα μετασχηματίσουν οικονομικά την πατρίδα μας μέσα από έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για όλες και όλους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα.

Δεν περισσεύει χρόνος για καθυστερήσεις. Ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης μου άμεσα δουλεύουμε για να τους πετύχουμε.

Πρώτος στόχος είναι κάθε ευρώ του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει έργα και δράσεις να αξιοποιηθεί σωστά για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε τέσσερις πυλώνες: Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας. H συνολική χρηματοδότηση, ανέρχεται σε 30,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 17,4 αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και 12,7 σε δανειακή στήριξη.

Άμεσα προχωράμε στα κρίσιμα βήματα της αξιολόγησης του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη, ενώ εντός του Αυγούστου θα υποβάλουμε επίσημο αίτημα επιπλέον δανειακών πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RePowerEU. Οι επιπλέον πόροι των 5 δισ. θα αξιοποιηθούν, πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ακολουθεί επίσης εντός του Αυγούστου η οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με προσθήκη νέων σημαντικών έργων. Η συμφωνία για την αναθεώρηση είναι ουσιαστικά προαπαιτούμενο βήμα έτσι ώστε εντός του 2023 να προχωρήσουμε στην υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ.

Εμβληματικά έργα όπως αυτοκινητόδρομοι, αρδευτικά,  έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων και εκσυγχρονισμού Δημοσίων Νοσηλευτικών ιδρυμάτων και πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και νυν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργη καθώς και τον Διοικητή κ. Μαντζούφα και τα στελέχη της Ειδικής υπηρεσίας για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει έως σήμερα.

Δεύτερος στόχος είναι η απορρόφηση του νέου «Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027». Το «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Βασικός στόχος των χρηματοδοτήσεων μέσω των  προγραμμάτων του είναι η επίλυση προβλημάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, μιας σειράς δημόσιων έργων αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονομία.

Τρίτος στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης που για πρώτη φορά η Πολιτεία στρέφει την προσοχή της με προγράμματα στήριξης. Είναι το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» με προϋπολογισμό 1,63 δισ. € και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που μαζί με άλλα συνοδά προγράμματα και ιδιωτικές επενδύσεις θα προσθέσει περίπου 6 δισ. ευρώ έργων και επενδύσεων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης καθώς και στην Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Εμβληματικό έργο μεταξύ των άλλων είναι αυτό της αποκατάστασης και της αξιοποίησης των εδαφών των λιγνιτωρυχείων στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Τέταρτος στόχος είναι η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης  και η εκτέλεση έργων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που την τελευταία τετραετία υπερτετραπλασιάστηκαν σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια από την έναρξη του θεσμού το 2009. 45 έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης περίπου 6,3 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας. Εντός της επόμενης τετραετίας, αναμένεται η λειτουργία πολλών εξ αυτών των έργων, όπως ενδεικτικά τα ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών που θα προσφέρουν στην Περιφέρεια ποιοτική στέγη, στηρίζοντας νέα παιδιά που σπουδάζουν εκεί.

Πέμπτος στόχος είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που μέχρι το 2027 αναμένεται να στηρίξει την πραγματική οικονομία με εισροή 6,7 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σκέλος του. Επιπρόσθετα, πρόκειται να υλοποιηθεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της Κωδικοποίησης της διάσπαρτης πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, που διέπει τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και της νομοθέτησης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Έκτος στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με την κάλυψη των κενών της αγοράς μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με εγγυήσεις, συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, equity και μικροχρηματοδοτήσεις σε συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευρύνοντας την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Με το εργαλείο «know your customer» αξιολογούμε εμείς την επιλεξιμότητά τους έτσι ώστε να τύχουν ευκολότερης τραπεζικής έγκρισης. Στόχος μας η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν κατά 60.000 επιχειρήσεις. Ήδη από τις 18.000 επιλέξιμες εταιρείες που αιτήθηκαν έλαβαν θετικές απαντήσεις 14.000 εταιρείες. Ταυτόχρονα, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα ενισχύσουμε το επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να προσελκύσουμε ευρωπαϊκά επενδυτικά σχήματα που θα επεκτείνουν τη στρατηγική τους και θα συμπεριλάβουν την Ελλάδα στο επενδυτικό τους «ραντάρ», για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου η Ελλάδα κοίταξε πάλι μπροστά. Εργαζόμαστε εντατικά, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και ανοίγουμε πιο πολύ την πόρτα της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Θέλουμε σύντομα να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα που θα απελευθερώσει ισχυρές επενδυτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Θέλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχει δουλειά άλλα ταυτόχρονα να έχει και ένα κράτος που δεν αφήνει κανέναν εκτός της ορατότητάς του και της προστασίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα Κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σελίδα που ήδη ανοίξαμε. 

Και αυτό κάνουμε.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις της Πατρίδας μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη, τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των Ελλήνων.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ