Σε γενικές γραμμές η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία είναι θετική και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική, αφού οι συνθήκες που επικρατούν ελέω της πανδημίας είναι ιδιαίτερες, ωστόσο υπάρχουν αρκετές επισημάνσεις και καμπανάκια.
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι μεν ήπια, αλλά οι επισημάνσεις είναι συγκεκριμένες και ουσιαστικά στέλνεται ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες και θα πρέπει να εκπληρώσει.
Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση «η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη συνεχή στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών και τη συμφωνία για ορισμένα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους, με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο».
Μεταρρυθμιστική επιβράδυνση
Να σημειωθεί ότι η επόμενη έκθεση συνδέεται με την εκταμίευση δόσης. Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές επισημάνσεις – καμπανάκια για την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη επισήμανση αφορά την καθυστέρηση στην ηλεκτρονική διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο έως το τέλος του 2020, που θα επέτρεπε την πλήρη εφαρμογή του έως τα μέσα του 2021. Ωστόσο, λόγω συμβατικών ζητημάτων που καθυστερούν την έναρξη του έργου και κάποιων πιο πρόσφατων καθυστερήσεων λόγω της πανδημίας, η προθεσμία για την παράδοση του έργου από τον εργολάβο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2021. Μόλις λειτουργήσει, το 2022, αναμένεται ότι θα επιτρέψει την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή οντότητα με πιο ολοκληρωμένο τρόπο».
Τρομάζουν τα κόκκινα δάνεια
Ένα ηχηρό καμπανάκι αποτελεί ο χειρισμός της ελληνικής πλευράς για το θέμα των πλειστηριασμών και όπως σημειώνεται υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την παράταση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουν οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι προσωρινής ισχύος, έγκαιρα και στοχευμένα.
Ειδική αναφορά γίνεται σε ενδεχόμενο κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria πληρωμών που έληξαν. Η έκθεση εστιάζει στην αποτελεσματική λειτουργία του «Ηρακλή» για την μέχρι σήμερα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος με τον «Ηρακλή 2», ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που για τις μεν επιχειρήσεις μπαίνει σε λειτουργία την 1η Μαρτίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!