Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Γιατί συντηρείται ψηλά ο «κακός» δομικός πληθωρισμός - Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για επιμονή του πληθωρισμού, ιδίως του δομικού, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις με τις αυξήσεις επιτοκίων και παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση.

Οι αναλυτές αναζητούν την μήτρα του κακού και είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν για την ώρα συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά ούτε και μαγικές συνταγές. Οι Κεντρικές Τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την «μάχη» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με το μοναδικό όπλο που έχουν διαθέσιμο και το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση των επιτοκίων, παρά τις σημαντικές παρενέργειες που υπάρχουν στην οικονομία με κυριότερη αυτή της σημαντικής επιβράδυνσης αν όχι της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης: Προς παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη - Νέες ανατιμήσεις στο ράφι

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάιο, που διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, αποτελεί μία θετική εξέλιξη, ωστόσο αυτή η πτώση έχει μονοδιάστατη αιτιολόγηση και προέρχεται από τη σημαντική πτώση στις τιμές της ενέργειας.

Κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό 

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank, παρά την υποχώρηση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως ο δομικός, και σίγουρα μακριά από τον μεσοπρόσθεσμο στόχο του 2%. Ένας από τους παράγοντες που φαίνεται ότι συντελούν καθοριστικά στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα είναι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ανθεκτικά, από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ αποτέλεσαν έναν καθοριστικό συντελεστή στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Αναφέρει επίσης ότι η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, εξαιτίας κυρίως των γεωπολιτικών διαταραχών, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ενεργειακών ανατιμήσεων, έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, μεγιστοποιώντας έτσι τα κέρδη τους.

Διαβαστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή - Πώς θα λειτουργεί

Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank εντοπίζεται στο γεγονός ότι «η προσαρμογή των τιμών των αγαθών στο αυξημένο κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ». Και ως συμπέρασμα καταλήγει στην εκτίμηση ότι η διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων επιμηκύνεται.

Η διατήρηση και αύξηση των επιχειρηματικών κερδών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές εξ αυτών όχι μόνο κατάφεραν να μετακυλήσουν πλήρως το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους, αλλά αύξησαν ακόμη και τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην επαναλειτουργία της οικονομίας, με την ισχυρή ζήτηση να υπερβαίνει την περιορισμένη προσφορά σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενισχύοντας σημαντικά την τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων.

Εχουν μειωθεί οι πραγματικοί μισθοί 

Στο αντίποδα όλων αυτών και αυτό είναι ίσως το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι οι εργαζόμενοι για την ίδια χρονική περίοδο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με σημαντική απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Για παράδειγμα στην Ευρωζώνη, οι πραγματικοί μισθοί, στο τέλος του περασμένου έτους, εξακολουθούσαν να είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα.

►Διαβάστε επίσης: Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επέκταση σε επιπλέον 180.000 εργαζόμενους μέσα στο καλοκαίρι

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι προοπτικές για τον πληθωρισμό καθορίζονται από έναν συνδυασμό δύο παραγόντων: την υψηλότερη άνοδο των μισθών, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις, αλλά αυτή η άνοδος αναμένεται να αντισταθμιστεί, εν μέρει, από μια πιο συγκρατημένη αύξηση του περιθωρίου κέρδους, που πιθανόν να έχει πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό.

Πηγή: Unsplash

Ειδικά στα βασικά αγαθά, τα περιθώρια κέρδους ήδη υποχωρούν, ενώ χαμηλότερη είναι η αύξηση του περιθωρίου στις υπηρεσίες, λόγω του μεγαλύτερου βαθμού ελαστικότητάς τους στην αύξηση των μισθών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ