Την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η FED δείχνει να τραβάει χειρόφρενο σε ό,τι αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ είναι έτοιμη να πατήσουν το κουμπί για την 9η στην σειρά αύξηση επιτοκίων που θα φέρει το επιτόκιο παρέμβασης στο 3,50%.
Παρά το γεγονός αυτό, ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να κάμπτεται. Το αντίθετο μάλιστα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα, μετά από ένα μακρύ διάστημα συνεχούς πτώσης των τιμών.
Η χτεσινή μέρα ίσως και να ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου και ίσως να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων μπορεί πλέον να μην αποτελούν όπλο ανάσχεσης του πληθωρισμού, αλλά «όπλο» αυτοτραυματισμού της οικονομίας με βαρύτατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, αμέσως μετά δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι αγορές έστησαν ένα μικρό πάρτι, δείχνοντας ότι διψούν για καλά νέα.
►Διαβάστε και: UBS: Κρίσιμη εβδομάδα για τις αγορές - Τι προβλέπει για τα επιτόκια της Fed
Η αύξηση επιτοκίων φρενάρει την ανάπτυξη
Το ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη ημέρα και πως θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, αλλά και πως το όποιο «φάρμακο» χορηγηθεί δεν θα βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη. Δύσκολη εξίσωση και ακόμη πιο δύσκολη η απάντηση και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Υπάρχει βέβαια και μία 3η προσέγγιση του θέματος. Η οποία λέει ότι «θα συνεχιστεί να χορηγείται η ίδια αγωγή στον ασθενή έως την ίαση, ανεξάρτητα εάν στο μεσοδιάστημα υπάρχουν παρενέργειες».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μέχρι να υπάρξουν σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίζονται με ότι αυτό σημαίνει για φρένο στην ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση και βέβαια μικρές πληθωριστικές αναζωπυρώσεις.
Μία εξ αυτών είναι η διαφαινόμενη τις τελευταίες ημέρες, αναστροφή της τάσης για την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ενώ κινούνταν στα επίπεδα των 23 ευρώ η μεγαβατώρα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα και είναι κοντά στα 36 ευρώ.
Ανάλογη κίνηση σήμερα και για την τιμή του πετρελαίου που κάλυψε σχεδόν το σύνολο των χθεσινών απωλειών. Έτσι το Brent πλέον κινείται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αλλά παραμένει μέσα στα στενά όρια των 72 έως 77 δολαρίων που κινείται ότι αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.
►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία πυροδοτεί άλμα τιμών στην Ευρώπη - Εφτασε έως τα 36 ευρώ
Σε άνοδο αέριο και πετρέλαιο
Η ανοδική αυτή τάση και για τα δύο βασικά ενεργειακά προϊόντα οφείλεται στις εκτιμήσεις που υπάρχουν για αύξηση της ζήτησης εν μέσω καλοκαιριού. Για το μεν φυσικό αέριο η άνοδος οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες στον βορά της Ευρώπης που φέρνουν υψηλότερη ζήτηση για κλιματισμό, για το δε πετρέλαιο εξαιτίας των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που γεννούν προσδοκίες για άμεσο τέλος στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων.
Ανοδικά κινήθηκε επίσης στην Ελλάδα και η τιμή του ρεύματος, που επαναπροσέγγισε τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!