Μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές απόρροια της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα, αλλά και των αμφιβολιών για την οριστική επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το τι θα πράξει την Κυριακή στην νέα Σύνολο ο ΟΠΕΚ+.
Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την Σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ+ που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σαββατοκύριακο και μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Πάντως, στην αντλία οι τιμές συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία και κατέγραψαν νέα υψηλά για τον τελευταίο μήνα και πλέον ελάχιστα πρατήρια στην Αττική πωλούν την βενζίνη κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ και το diesel κίνησης είναι σε ανοδική πορεία και πλησιάζει το 1,5 ευρώ το λίτρο για την Αττική.
Στις διεθνείς αγορές το Brent κατέγραφε απώλειες 4,5% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 73,69 δολάρια το βαρέλι, που είναι κοντά στα χαμηλά του τελευταίου μήνα.
Νευρικό ήταν πάντως, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίος πέρασαν στο κόκκινο, μετά από την αρχική ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος, κυριάρχησαν οι φόβοι για το αν θα επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια και την αντίσταση που προβάλλεται από αρκετούς βουλευτές.
Συμφωνία για το αμερικάνικο χρέος
Εξάλλου, αν και η προοπτική μιας στάσης πληρωμών ήταν σαφώς η χειρότερη δυνατή, η προσεκτικότερη ανάγνωση των όρων του συμβιβασμού αποκάλυψαν πως η σημαντική περικοπή των δαπανών που αναγκάστηκε να δεχτεί ο Λευκός Οίκος αναμένεται να επιβαρύνουν την ήδη ευάλωτη αμερικανική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα χαμηλώνουν οι προσδοκίες για σημαντική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας, η οποία θα προερχόταν από το άνοιγμα της τελευταίας τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω Covid.
Οι ελπίδες αυτές μπορεί να ήταν υπερβολικές καθώς φαίνεται ότι η εποχή των πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει περάσει και η αρχική ανάκαμψή της έχει κολλήσει.
Την ίδια στιγμή μπαίνει ξανά στο τραπέζι για το ποια θα είναι η στάση των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τις πιθανές νέες αυξήσεις των επιτοκίων καθώς η ατζέντα του μήνα περιλαμβάνει συνεδριάσεις τόσο της Fed και της EKT όσο και της BoE.
Τι θα πράξει ο ΟΠΕΚ
Στο μεταξύ κομβική αναμένεται να είναι η νέα σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ+ την προσεχή Κυριακή, 4 Ιουνίου, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για το αν το καρτέλ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής δεδομένου ότι η προηγούμενη τον Απρίλιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βουτιά των τιμών του αργού.
«Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνόδου του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή καθώς υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα από μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς», δήλωσε αναλυτής της Fujitomi Securities.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους short sellers, που στοιχηματίζουν στην περαιτέρω μείωση των τιμών, να προσέξουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την προσφορά.
Ωστόσο, δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, παραπέμπουν στο ότι η Ρωσία θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!