To αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Ελλάδα είναι θετικό για το αξιόχρεό της, περιορίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα, αναφέρει ανάλυση του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope, ο οποίος θα προχωρήσει στις 4 Αυγούστου στην επόμενη αξιολόγησή του για τη χώρα.
H συνέχεια της πολιτικής, σημειώνει, καθώς αναμένεται η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η πιο μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα στήριζαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σημειώνει.
Η προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα
Η Ελλάδα, αναφέρει, είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, αλλά για την ανάκτησή της, για πρώτη φορά από το 2010, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η συνετή δημοσιονομική στάση και μία ισχυρή σχέση με την Ευρώπη, «παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβθαμίσει της χώρας».
Ενα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα
Ο Scope, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα πέντε βαθμίδες, από το Β- στο ΒΒ+, από το 2017, όταν έκανε την πρώτη αξιολόγησή της.
Ηταν ο πρώτος οίκος που τον Σεπτέμβριο του 2021 αναβάθμισε την Ελλάδα στο ΒΒ+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022 έγινε ο πρώτος οίκος που έδωσε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο.
Ο Scope σημειώνει ότι η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη 10ετία λόγω της κρίσης χρέους, αλλά επέμενε, υιοθετώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητά της.
Οι δυσκολίες που παραμένουν
Σημειώνει, επίσης, ότι παραμένουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις στον ορίζοντα. Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο τέλος του 2022 ήταν 22% χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναδεικνύοντας το μέγεθος των ιστορικών δυσκολιών την περασμένη 15ετία. Και αυτό, προσθέτει, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε ανοδικά από το 1,3% στο 2,2% την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη 1,4% από 2% προηγουμένως.
Το δημόσιο χρέος σημειώνει, παραμένει υψηλό, στο 171% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αν και χαμηλότερο από το 206% το 2020.
Ο Scope προβλέπει μείωση του χρέους στο 143% του ΑΕΠ το 2028 με βάση ένα αισιόδοξο σενάριο ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην ανάκαμψη. Σημειώνει ακόμη ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά μειώθηκε στις 140 μονάδες βάσης από 295 μ.β. τον Οκτώβριο και η απόδοσή τους κινείται στο επίπεδο – ρεκόρ των 48 μ.β. χαμηλότερα από των αντίστοιχων ιταλικών που έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!