Η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος θα έχει σημαντικές συνέπειες σε πολλά πεδία και η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσει για να διατηρήσει και να αυξήσει την απασχόληση και το εγχώριο προϊόν. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος.
Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αρκετά καλά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πανδημία. Χάρη στα πρωτοφανή μέτρα η κατάσταση συντηρείται με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο, είπε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η υποστήριξη που παρέχει σε όλη την Ευρώπη η διοχέτευση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενισχύεται με πρόσθετα 500 δισ. ευρώ και επεκτείνεται χρονικά.
«Υπάρχει όμως ο κίνδυνος όταν ελεγχθεί η πανδημία, οι απαιτήσεις και οι όροι της αγοράς να έχουν δραματικά αλλάξει. Να δούμε ένα τοπίο δηλαδή εντελώς διαφορετικό, ιδίως στις υπηρεσίες, στις οποίες βασίζεται κυρίως η χώρα μας», επισήμανε ο κ. Πελαγίδης.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό υπόδειγμα, με πιο εντατικές διαδικασίες, περικοπή κόστους και με ψηφιακά καθοδηγούμενη παραγωγή, ο οποίος συρρικνώνει περαιτέρω την καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει για την οικονομία όταν μια εταιρεία ανακοινώνει, για παράδειγμα, ότι θα έχει 4 ή και 3 ημέρες εργασίας, ότι θα έχει λιγότερα γραφεία, λιγότερα αυτοκίνητα. Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων; Πώς επιδρά στην απαξίωση κεφαλαίου;».
Ο κ. Πελαγίδης επισήμανε ότι η μεγάλη νόσος της οικονομίας, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα αφορά στην απουσία της δαπάνης, καταναλωτικής και επενδυτικής. Το πρόβλημα, όπως είπε, είχε εμφανιστεί από την αρχή της περασμένης δεκαετίας και τώρα επιδεινώθηκε με την πανδημία.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νόσος του συστήματος σήμερα είναι ότι λείπει ο "big spender", και ότι δίπλα στην απουσία επενδύσεων προστίθεται και η απουσία κατανάλωσης. Σημειώνεται μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων, από κάποια στρώματα, ενώ παράλληλα υποχωρούν τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν μπορεί να ανορθώσει την δαπάνη, ήτοι την κατανάλωση και τις επενδύσεις, που είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Με δεδομένη την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει, το πρόβλημα βρίσκεται περισσότερο στην έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών. Εάν λείπει η ζήτηση, απουσιάζουν και οι ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πανδημία ανοίγει πολλά μέτωπα και θα αργήσει να ξεπεραστεί, αλλά όταν τελειώσει θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, το οποίο σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο, «επειδή η εικόνα έχει παγώσει σαν να σταμάτησε η σύνδεση στο zoom», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης και κατέληξε λέγοντας: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα τις αλλαγές που έρχονται και να προετοιμαστούν διότι υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν σημαντικό πλήγμα εάν δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!