Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο στην ανάπτυξη από την βουτιά του φυσικού αερίου - Ερχονται τα δύσκολα από το 2024

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου είναι το κλειδί που ανοίγει τον δρόμο για να τρέξει με υψηλότερες ταχύτητες η ελληνική οικονομία καθώς η μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

Ανάπτυξη πάνω από 3% 

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι με βάση τις παραδοχές που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 και τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προκύπτει μία εξοικονόμηση πάνω από 4 δισ. ευρώ που προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% κρίνεται μετριοπαθής και, εκτός απρόβλεπτων συνθηκών, θα αναθεωρηθεί πάνω από το 3%.

Πηγή: Pixabay

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας που θα φέρουν πολλαπλάσια έσοδα στα δημόσια ταμεία  είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίοι, για να επιτυγχάνονται στο εξής πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα λιτότητας. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, από το 2024 και μετά με τις αλλαγές στoυς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον «κόφτη» στις πρωτογενείς δαπάνες, ελαχιστοποιούν τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική.

Βασική προτεραιότητα, θα είναι η επαναφορά και διατήρηση του προϋπολογισμού σε τροχιά μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% και άνω.

Πιθανό είναι να υπάρξει υπέρβαση και στον στόχο περί πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,2 με 0,3 μονάδες με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ από 1,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή δίνει τα περιθώρια εφόσον χρειαστεί να υπάρξει δυνατότητα για παροχές στα νοικοκυριά μέχρι τέλος του έτους.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Μείωσαν κατά 22,5 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ

Πηγή: Pixabay

Γκάζι στα έσοδα

Οι υπερ-εισπράξεις από φόρους κινήθηκαν πάνω από το 1,63 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου λόγω της δυναμικής από το μέτωπο των έμμεσων, με την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ και να ακολουθούν οι ΕΦΚ.

Koρυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ότι η υπέρβαση στόχου στα έσοδα θα συνεχιστεί και τον μήνα Μάιο. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 17,870 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,635 δισ. ευρώ ή 10,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

►Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Σήμα για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2023

Η απειλή των τρίτων εκλογών

Η εικόνα στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν υπάρξουν τρίτες επαναληπτικές εκλογές που θα οδηγήσουν σε απορρύθμιση της οικονομίας. Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε χθες ότι το σενάριο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης θα είχε επιπτώσεις  στα δημόσια οικονομικά. Όσο θα καθυστερεί ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης μετά τον Ιούλιο τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τρέχουν και οι δεσμεύσεις απέναντι στους θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ