Τουρισμός και η αποκλιμάκωση του ενεργειακούς κόστους, αποτελούν τις δύο χρυσές εφεδρείες για υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδα ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η ανάπτυξη για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,3%, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ.
Ενδεχομένως λοιπόν, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πηγές από το οικονομικό επιτελείο, οι προβλέψεις -στην περίπτωση που δεν συμβεί κάτι δραματικό- κάνουν λόγο για υπέρβαση των ανωτέρω στόχων επί τα βελτίω.
Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η παραπάνω εκτίμηση είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, διότι η κακή έχει το «φάντασμα» του πληθωρισμού που δείχνει να επιμένει αν και είναι σε περίοδο αποκλιμάκωσης, αλλά και τις γεωπολιτικές αναταράξεις που δυστυχώς υπάρχουν εστίες που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
►Διαβάστε και: Ευρωζώνη: Οριακή αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ α' τριμήνου 2023 και δ' τριμήνου 2022
Προσδοκίες και φόβοι για την οικονομία
Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικές και κάθε μέρα που περνάει, τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα. Πρόσφατα από το Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού το 2023 μπορεί και να καταγράψουν άνοδο 15% σε σχέση με πέρυσι, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη που παρείχε στον κλάδο κατάφερε, από το μηδέν που βρέθηκε το 2020, λόγω της πανδημίας, να τον οδηγήσει στην κορυφή μέσα σε 3 χρόνια.
Ωστόσο εστίασε στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την τουριστική βιομηχανία της χώρας, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού, ο Δ. Φραγκάκης έκανε λόγο για ελλείψεις που φτάνουν φέτος τις 80.000. Μάλιστα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι φέτος θα λειτουργήσει το σύστημα εισαγωγής εργαζομένων από το εξωτερικό.
Μάλιστα φέτος εκτιμάται ότι θα έλθουν 10.000 εργαζόμενοι προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, όπως εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος χρονικά αλλά και χωρικά και στάθηκε στην βιωσιμότητα και τη σύνδεση της με τις τοπικές κοινωνίες, όπως ανέφερε ο Δ. Φραγκάκης.
►Διαβάστε και: Ευρωζώνη: Τέλος στα σενάρια για ύφεση - Τι προβλέπουν αναλυτές για την ανάπτυξη
Μεγάλη υποχώρηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Την ίδια στιγμή μεγάλη βουτιά παρατηρείται στο κομμάτι της ενέργειας. Ειδικά φυσικό αέριο και ρεύμα καταγράφουν απώλειες σε σχέση με πέρυσι που ανέρχεται ακόμη και στο 70% σε σχέση πέρυσι το καλοκαίρι.
Η τιμή έχει παγιωθεί για το φυσικό αέριο πέριξ των 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τον Αύγουστο του 2022 είχε εκτοξευθεί στα επίπεδα των 350 ευρώ. Παράλληλα η χονδρική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα από 430 ευρώ η μεγαβατώρα πέρυσι την θερινή περίοδο (ανώτερη τιμή), σήμερα κινείται λίγο πάνω από τα 100 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!