Για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε έναν κόσμο με μηδενικό ισοζύγιο μίλησαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ενεργειακή κρίση ως ένα «ξύπνημα». Ενώ πρόσθεσε: «Η ανάγκη για την Ευρώπη και για τα κράτη - μέλη να απεξαρτητοποιηθούν από τον άνθρακα, δεν είναι μια νέα ιδέα. Αποτελεί πλέον μια επείγουσα ανάγκη. Όλοι πλέον έχουν θέσει στόχους. Αυτό που άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι, πέραν της κλιματικής κρίσης, και η γεωπολιτική. Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την πράσινη μετάβαση. Η πράσινη ενέργεια είναι η οικονομικότερη που έχουμε στη διάθεσή μας. Η Ευρώπη ευτυχώς έχει πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη δυνατότητα διαχείρισής τους. Η πράσινη μετάβαση είναι η απάντηση για την γεωπολιτική κρίση, απομακρύνοντας έτσι ένα όπλο από μη προβλέψιμους ή εχθρικούς γείτονες. Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει αυτά τα τέσσερα χρόνια να υλοποιήσουμε μεγάλο μέρος σχετικών πολιτικών».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RECOM TECHNOLOGIES, Vartan Oskanian τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε δεδομένων των στόχων που θέτουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ως προς την γεωπολιτική μετάβαση. «Οι κυβερνήσεις πλέον χρειάζεται να συνεργαστούν για μια ευρύτερη προσέγγιση για την μετάβαση στο μέλλον. Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον. Εκπροσωπώ την RECOM με κατασκευαστικές εγκαταστάσεις. Η έδρα μας είναι στην Αθήνα. Αναπτύσσουμε ηλιακά πάρκα ανά τον κόσμο. Κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη και τώρα διαπραγματευόμαστε για ΑΠΕ στις ΗΠΑ επωφελούμενοι από τον εκεί νόμο περί πληθωρισμού» υπογράμμισε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος τόνισε ότι υφίστανται τα εργαλεία ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβασης. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να παράγουμε φθηνότερη ενέργεια. Τα ανανεώσιμα είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταπεξέλθουμε» είπε ακόμη.
Ο Διευθύνων σύμβουλος της EUNICE ENERGY GROUP, Ανδρέας Μποργκέας επισήμανε ότι η γεωπολιτική και γεωστρατητική κατάσταση επιταχύνθηκε με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ενώ πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι σε θέση πλέον να ηγηθεί της Δύσης γιατί αντιμετωπίζεται η ενέργεια βάσει της αναγκαιότητας. Η Ελλάδα και όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν προς τη διαφοροποίηση, είτε με υδρογόνο είτε με άλλη μορφή ενέργειας. Η χώρα είναι ένας αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα γεωπολιτικό ηγέτη στην Ευρώπη. Η χώρα θέλει, αλλά ίσως δεν έχει την υποδομή για να γίνει. Υπάρχει όμως χρόνος να επενδύσει τα επόμενα χρόνια σε αυτό.
Από την πλευρά του, το μέλος της EXCO, Howden Hellas S.A., Παναγιώτης Δούμας ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο φυσικό αέριο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δημιούργησε σημαντικές εξελίξεις στα projects των ΑΠΕ. «Βλέπουμε όλο και μεγαλύτερα να πραγματοποιούνται. Βλέπουμε συζητήσεις για αποθήκευση, διασύνδεση. Η έννοια της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντική» είπε ακόμη.
Ο συμβουλευτικός εταίρος της Deloitte στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης σημείωσε ότι η ενέργεια δέχεται τεράστια προσοχή αυτή την περίοδο, από επενδυτικής πλευράς. «Το βλέπουμε αυτό τα τελευταια χρόνια. Βλέπουμε αλλαγή στη νοοτροπία. Η ευημερία στην Ελλάδα έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιρουμένης βεβαίως της ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα εστιάζουν οι επενδυτές, κυρίως για τα ενεργειακά προϊόντα» πρόσθεσε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, Bloomberg NEF, Ελλάδα Αντρέας Γκαντόλφο.