Mε αναθεωρημένους τους στόχους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο την Κυριακή στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καλύπτει την περίοδο 2023-2026.
Οι προβλέψεις θα στηρίζονται σε ένα σενάριο βάσης που θα ενσωματώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την οικονομία αλλά ορισμένες εξ΄αυτών θα αλλάξουν το φθινόπωρο, αφού έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και έχει εισέλθει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάπτυξη - πληθωρισμός
Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβλέψεις για ανάπτυξη στο 2,3% το 2023 από 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και στο 2,5% για το 2024 ενώ ο πληθωρισμός θα είναι οριακά βραδύτερος πέριξ του 4,5% για την τρέχουσα χρονιά για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στο 162% ενώ το 2024 θα μειωθεί περαιτέρω στο 155% .
Πλεόνασμα
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει αλλά από το επόμενο έτος θα απαιτηθεί μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα θα είναι ελαφρώς υψηλότερα από το 2025 και μετά καθώς εκτιμάται ότι διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ. Βέβαια η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει η χώρα για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος και 2% του χρόνου είναι μικρότερη μετά την εντυπωσιακή επίδοση του 2022 που έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο τελικός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από την τελική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν με την Αθήνα να εκτιμά στην παρούσα φάση και μετά τη δημοσιοποίηση των ευρωπαϊκών προτάσεων για το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης , θα χρειαστεί ένας ρυθμός μείωσης του χρέους που να αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, για να διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Μία πρώτη εικόνα για τους στόχους στο σκέλος των πλεονασμάτων για το 2024 θα έχουν τα κράτη-μέλη τον Μάιο, όταν η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Ανεργία
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023, έως το 2026 θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ θα πέσει κάτω από 8% το 2027 .
Η παράμετρος εκλογές
Λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συμπληρώνεται μόνο με τις προβλέψεις που κάνει η Ελλάδα, τόσο για τα μακροοικονομικά όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιηθούν μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να δεσμευτεί η σημερινή ηγεσία για τους στόχους για ελλείμματα χρέος, αλλά και για τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα την επόμενη τετραετία.
Το 2023 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής και το 2024 θα ισχύσει ένα ενδιάμεσο καθεστώς, ανάμεσα στην πλήρη άρση των κανόνων του Συμφώνου, με τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που εφαρμόστηκε λόγω κορονοϊού και στην πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων από το 2025.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!