Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aνατροπή: Με πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε το 2022

Φωτογραφία από Gundula Vogel από το Pixabay

Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν  πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.  Η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει μετά από αυτή την εξέλιξη και τον στόχο για το για πρωτογενές πλεόνασμα  του 2023 που έχει τεθεί στο 0,7% του 2023.

Η εντυπωσιακή επίδοση της οικονομίας στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές για την πρόοδο της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από έλλειμμα 8,45 δισ. ευρώ και -4.7% του ΑΕΠ το 2021, το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης γύρισε σε πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ και σε 0,1% του ΑΕΠ

Στο ίδιο διάστημα το ΑΕΠ αυξήθηκε από τα 181,675 δισ. ευρώ στα 208,030 δισ. ευρώ.

Eντυπωσιακή και η αποκλιμάκωση του χρέους. Το χρέος γενικής κυβέρνησης έκανε βουτιά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων κλείνοντας στο 171,3% του ΑΕΠ (356,2 δισ. ευρώ) από 194,6% του ΑΕΠ (353,4 δισ. ευρώ).  Ωστόσο, σε απόλυτους αρυθμούς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Πετύχαμε όλοι μαζί την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση

Σκυλακάκης: Θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία

«Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό, διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία» σημείωσε σε δύο αναρτήσεις του στο Twitter, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Εν αναμονή της S&P

Πριν από τα μεσάνυχτα η S&P που βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος οίκος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να υπάρξει καθαρή πολιτική εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση.

Αν και η πρόσφατη εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες, η JP Morgan πριν δύο ημέρες έστειλε μήνυμα ότι δεν περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από τις εκλογές. Στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι ακόμα και εάν δεν λάβει αύριο την επενδυτική βαθμίδα η χώρα, είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί εντός του 2023.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα στους συνεπείς οφειλέτες με αυτόματο «κούρεμα»

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το α΄ εξάμηνο θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη εντός του έτους αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει πάλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Ο οίκος S&P βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος ο οποίος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ