Ανάπτυξη 2,6% της ελληνικής οικονομίας φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, υψηλότερη από το 1,8% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και από την πρόβλεψη 2,3% της κυβέρνησης.
Ο ρυθμός αυτός είναι επίσης πολύ υψηλότερος σε σχέση με το 0,8% που προβλέπει το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη.
Για το 2024, ωστόσο, το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5%, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 1,4% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση στο 4% σε μέσα επίπεδα φέτος και στο 2,9% το 2024 από 9,3% το 2022. Και η πρόβλεψη αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με της Ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.
Η ανεργία αναμένεται να συνεχισθεί, αλλά με σχετικά βραδείς ρυθμούς και συγκεκριμένα στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.
Σε υψηλά επίπεδα προβλέπεται να παραμείνει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρά την προσδοκία για μείωσή του από το 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και περαιτέρω στο 6% το 2024.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη του 2023 - Οι κίνδυνοι από την τραπεζική κρίση
Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου
Η αναμενόμενη μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αντανακλά την πρόβλεψη του Ταμείου στο βασικό σενάριό του για μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 24% σε μέσα επίπεδα το 2023 και επιπλέον 5,8% το 2024 σε σχέση με το 2022, όταν οι τιμές είχαν εκτιναχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το βασικό σενάριο βασίζεται επίσης στην υπόθεση ότι ο αντίκτυπος από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή θα είναι περιορισμένος και ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Σταθερά πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
Ασταθής η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Η βελτιωμένη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία γίνεται εν μέσω δυσκολιών στην παγκόσμια οικονομία, για την οποία το Ταμείο σημειώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη πενταετία είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες. Το βασικό σενάριό του προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι.
Η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση.
«Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε επίσης: Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 για το παγκόσμιο ΑΕΠ
Τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Αναφορικά με τα επιτόκια σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».
Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!