Μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι η πορεία των τιμών στα τρόφιμα. Το τελευταίο διάστημα η πορεία τους μπορεί να κριθεί ακόμη και ως ξέφρενη, αφού σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο δείκτης της ακρίβειας στα τρόφιμα κινείται με υπερδιπλάσιο ρυθμό και τον πληθωρισμό.
Η Eurostat ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι ο δείκτης να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, όχι βέβαια με ταχείς ρυθμούς. Και βέβαια όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον δείκτη των τροφίμων. Πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι ο δείκτης θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν του Φεβρουαρίου, αλλά σε καμία περίπτωση η μείωση δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακή.
Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας χρήση των προβλέψεων των αναλυτών, o δείκτης των τροφίμων θα αρχίσει να σημειώνει σημαντική αποκλιμάκωση από το Φθινόπωρο και μετά και αυτό διότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος της οικονομίας από το … χωράφι στο ράφι.
Γιατί καθυστερεί η πτώση των τιμών
Για παράδειγμα το ελαιόλαδο είναι ένα από τα προϊόντα εκείνα που έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία παραγωγής του στο χωράφι έχει ξεκινήσει σχεδόν πριν ένα χρόνο. Τότε που οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο κ.λπ. ήταν πολύ υψηλές. Εν συνεχεία οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος συλλογής του προϊόντος.
Αφού λοιπόν πουλήθηκε το ελαιόλαδο από τους αγρότες στην βιομηχανία, η τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη και θα διατηρηθεί αυξημένη έως ότου έρθει η νέα παραγωγή που εκτιμάται χρονικά τον επόμενο χειμώνα.
Το ίδιο συμβαίνει με το καλαμπόκι και το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην κτηνοτροφία. Αιγοπρόβατα που μεγάλωσαν με αυξημένες τιμές ζωοτροφών και ακριβή ενέργεια, δεν είναι δυνατό να πωληθούν σε χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι οι πολίτες τους τελευταίους δύο μήνες, άρχισαν να αποσύρουν καταθέσουν προφανώς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Καίνε καταθέσεις για ανταπεξέλθουν
Οι Έλληνες μάλιστα κάνουν πρωταθλητισμό στην…απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022.
Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.
Η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν μείωση των καταθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!