Νέα
  • ΓΔ: 1452.8 -0.80%
  • Τζίρος: 114,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτόξευση τιμών από το χωράφι στο ράφι - Το παράδοξο με τις ελιές και το λάδι

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Διψήφιες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές που πουλούσαν οι Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι τα προϊόντά τους στη διάρκεια του 2022, μία χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από την εκτίναξη των διεθνών τιμών και την ακρίβεια των τροφίμων που εξακολουθεί να πιέζει τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 18,5% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση και κατά 14,9% σε μέσα επίπεδα του έτους. Οι τιμές των τροφίμων στα ράφια τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση. 

Καταλύτης για την εκτίναξη των διεθνών τιμών των τροφίμων ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος των δύο χωρών, που είναι μεγάλοι παραγωγοί σε μία σειρά βασικών προϊόντων.

Οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα ήταν πάντως χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 26% στο δ' τρίμηνο του 2022 όσο περίπου και στο σύνολο του έτους (25,1%). 

Μικρότερες αυξήσεις από την Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν η Μάλτα (4%), η Γαλλία (14%), η Κύπρος και η Ιταλία (15%) και η Βουλγαρία (17%).

τιμές παραγωγού Eurostat

Μεγαλύτερες οι αυξήσεις στις τιμές των εισροών 

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των εισροών που χρησιμοποιούν για την παραγωγική διαδικασία τους οι Ελληνες αγρότες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους και συγκεκριμένα κατά 23,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 26,8% για το σύνολο του έτους έναντι 26,6% και 31,3% στην ΕΕ, αντίστοιχα.

Εκρηκτικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων (55%), της ενέργειας και των λιπαντικών (41%) και των ζωοτροφών (29%).

Ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν περισσότερο

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους  σε ετήσια βάση ήταν στο γάλα (44,6%), το ελαιόλαδο (39,6%),  στα δημητριακά (33,6%), τα βοοειδή (31,7%) και το χοιρινό κρέας (31,9%).

Το παράδοξο είναι ότι η τιμή παραγωγού για τις ελιές μειώθηκε 1,1% σε αντίθεση με την εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου.

Πού έγιναν οι μικρότερες αυξήσεις

Χαμηλότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα φρούτα (3,5%), το κρασί (6,4%), τα φρέσκα λαχανικά (11,3%), τα πουλερικά (14%) και τα αυγά (14,5%).

Οι αυξήσεις στα αυγά και τα πουλερικά είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην ΕΕ, όπου εκτινάχθηκαν 64% και 32%, αντίστοιχα.

Επίσης, η αύξηση της τιμής του ρυζιού στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την ΕΕ (24% έναντι 45%).

Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις τιμών στην ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα στα φρούτα (0,7%), τα βοοειδή (19,9%) και τα δημητριακά (27,7%).

Eurostat, τιμές παραγωγού
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ