Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί βγαίνει σήμερα η Ελλάδα στις αγορές με 5ετές ομόλογο - Ο στόχος για... πυρομαχικά

Να προλάβει τυχόν αστάθεια στην αγορά λόγω της εκλογικής διαδικασίας και να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, επιδιώκει το ελληνικό Δημόσιο με τη σημερινή έκδοση του 5ετους ομολόγου.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναζητούσε την ευκαιρία εδώ και περίπου 20 ημέρες για τη νέα εκδοτική του απόπειρα, αλλά λόγω των τραπεζικών αναταράξεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος και της αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές περίμενε την κατάλληλη στιγμή, που ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς ο 5ετής τίτλος αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικός λόγω του επιτοκίου που διαμορφώνεται κοντά στο 3,69%.

Εμπροσθοβαρής στρατηγική

Η στρατηγική του Οργανισμού έχει σχεδιαστεί να είναι εμπροσθοβαρής, με «ασφαλείς» κινήσεις, λόγω των εκλογών και του ενδεχόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας αλλά και των αυξήσεων των επιτοκίων που οδηγούν και σε άνοδο του κόστους δανεισμού.

►Διαβάστε και: Επενδυτική βαθμίδα: Πιθανή νέα αναβάθμιση από τον Fitch - Δεν βλέπει εκπλήξεις μετά τις εκλογές

Αυτό υπογράμμισε άλλωστε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημήτρης Τσάκωνας από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου όπου υπογράμμισε ότι «όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικά προσχεδιασμένες». Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο».

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι να καλύψει τουλάχιστον το 80% -85% του δανειακού προγράμματος του 2023. Με την πρώτη του έξοδο στις αγορές τον περασμένο Ιανουάριο κατάφερε να καλύψει ήδη το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023, που κινείται στα 7 δισ. ευρώ.

Με την κοινοπρακτική έκδοση του 10ετoύς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ έπειτα από την ισχυρή ζήτηση που σημειώθηκε από 230 εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, με το 22% να διανέμεται σε ελληνικές τράπεζες και το 78% σε διεθνείς επενδυτές.

Βασική επιδίωξη είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στα 6 δισ. ευρώ τα «πυρομαχικά» του ΟΔΔΗΧ ενώ θα έχει καλυφθεί πάνω από το 85% των αναγκών του φετινού προγράμματος.

Η επενδυτική βαθμίδα

Παράλληλα η σημερινή έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο θα αποτελέσει και μήνυμα προς τις αγορές στο δρόμο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη παρασχεθεί με όρους αγοράς», τόνισε χθες ο Δημήτρης Τσάκωνας. «Θα μπορούσαμε να την έχουμε από το 2021, όταν το ελληνικό ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά 9 φορές, αυτή ήταν η απτή απόδειξη για την εμπιστοσύνη των αγορών προς στο ελληνικό χρέος», ανέφερε.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ραβασάκια με πρόστιμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις για τις ξεχασμένες ΜΥΦ του 2017

Η επενδυτική βαθμίδα είναι απαραίτητη, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή» σημείωσε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος τμήματος Ελλάδας, Κύπρου Μάλτας της JP Morgan.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα στη “Super League”, εκεί όπου ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ ισχυρός και θα πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τον κόσμο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Αν αλλάξουμε “πρωτάθλημα”, θα πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί και αποφασισμένοι» τόνισε ο Στ. Παπαδόπουλος που ζήτησε επίσης να λυθούν τεχνικά ζητήματα στις ελληνικές αγορές κεφαλαίων, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετηθούν στην χώρα. «Αν δεν υπάρχει η αγορά που θα διαχειριστεί τη ροή κεφαλαίων, οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν και να φύγουν » είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ