Σημαντικές αναμένεται να είναι οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες ημέρες απόρροια της μεγάλης βουτιάς που κατέγραψε η τιμή του «μαύρου χρυσού» διεθνώς μετά την χρηματοπιστωτική αναταραχή της περασμένης εβδομάδος.
Παράλληλα τα καλά νέα για τους καταναλωτές δεν σταματούν εδώ, αφού εκτός από τα καύσιμα και η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε κάθετη πτώση, ενώ και η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει επιστρέψει στα προ του πολέμου επίπεδα.
Και ενώ όλα αυτά τα θετικά συμβαίνουν για την τσέπη των καταναλωτών, η «μαύρη τρύπα», συνεχίζει να ακούει στο όνομα ακρίβεια στα τρόφιμα με τις τιμές να μην δείχνουν την παραμικρή διάθεση αποκλιμάκωσης και οι αναλυτές αναφέρουν ότι απτά σημάδια μείωσης των τιμών, δεν πρόκειται να φανούν στην αγορά πριν από το προσεχές καλοκαίρι.
Σε ότι αφορά τις τιμές των καυσίμων, οι πρώτες μειώσεις ήδη φάνηκαν από το πρωί στα πρατήρια της Αττικής και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Η μέση τιμή για την βενζίνη σημείωσε πτώση 2 έως 3 λεπτά το λίτρο και πλέον διαμορφώνεται στο 1,861 ευρώ, ενώ λίγο μεγαλύτερη είναι η πτώση για το diesel κίνησης, όπου και η μέση είναι τιμή στην περιοχή του 1,6 ευρώ το λίτρο, με πολλά πρατήρια στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας να πωλούν κάτω από αυτό το όριο και περίπου στα 1,565 ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης σαρώνει η ακρίβεια - Με καταιγίδα ανατιμήσεων μπήκε το 2023
Λήγει η περίοδος επιδότησης
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή κινείται και αυτή πτωτικά και βρίσκεται στα επίπεδα των 1,12 έως 1,15 ευρώ το λίτρο. Ο καλός καιρός και το γεγονός ότι πλησιάζει η στιγμή ολοκλήρωσης της περιόδου διάθεσης, είναι πιθανό να φέρουν νέα μικρή υποχώρηση της τιμής με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε την τιμή να υποχωρεί κάτω και από το 1,1 ευρώ το λίτρο.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται η περίοδος της κρατικής επιδότησης που ανέρχεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει παράταση του μέτρου αν και η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και ίσως δεν χρειαστεί να συμβεί αυτό.
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Συνεχίζεται η «μάχη» κυβερνήσεων και retailers με τον πληθωρισμό
Σε ότι αφορά την διεθνή τιμή του Brent, χθες ήταν πραγματικό ασανσέρ, αφού κινήθηκε σε ένα εύρος από 70,13 δολάρια το βαρέλι έως και 73,86 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Μαρτίου η τιμή για το Brent ήταν στα 86 δολάρια το βαρέλι.
Αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου αυτή υποχώρησε χθες, μετά από πολλούς μήνες, κάτω και από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα το συμβόλαιο Απριλίου βρέθηκε στα 39 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!