Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Επιστροφή στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία με κάποια ευελιξία για το χρέος

Σύγκλιση υπήρξε σήμερα στο Ecofin σε μία σειρά βασικών στοιχείων και αρχών που θα διέπουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτηρίζοντάς τη ως ένα πολύ καλοδεχούμενο βήμα.

Τα συμπεράσματα του Ecofin αντανακλούν τον στόχο της Κομισιόν για ένα πιο απλό σύστημα με μεγαλύτερη ιδιοκτησία των χωρών και μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με ισχυρότερη εποπτεία, τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Όπως είπε, τα συμπεράσματα θα επιτρέψουν στην Κομισιόν να παρουσιάσει νομοθετικές διατάξεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Μαρτίου.

Παραμένουν οι στόχοι για έλλειμμα και χρέος

Στα συμπεράσματα επιβεβαιώνεται ότι θα συνεχίσει να ισχύσει το όριο ελλείμματος 3% του ΑΕΠ και η υποχρέωση των χωρών να μειώνουν το χρέος τους προς το 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για μείωση του υπερβάλλοντος χρέους (του πάνω από το 60% του ΑΕΠ) κατά 5% ετησίως. Η παρακολούθηση θα γίνεται με βάση τον στόχο που θα τίθεται για το ύψος των καθαρών πρωτογενών δημόσιων δαπανών.

Ειδικότερα, η απόφαση του Ecofin αναφέρει σχετικά: «Οι τιμές αναφοράς της Συνθήκης 3% για τον λόγο του προβλεπόμενου ή του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τιμές αγοράς και 60% για τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τιμές αγοράς παραμένουν αμετάβλητες. Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτές οι τιμές αναφοράς τηρούνται με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο». 

Για τις χώρες με χρέος υψηλότερο του 60%, όπως η Ελλάδα, σημειώνεται ότι «τα εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο λόγος μειώνεται επαρκώς».

Η εξέταση της ύπαρξης υπερβολικού ελλείμματος βάσει παραβίασης του κριτηρίου του χρέους «θα πρέπει να ξεκινά σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος-μέλος παραβιάζει την τιμή αναφοράς του 60% και παρατηρείται απόκλιση από τη συμφωνημένη δημοσιονομική πορεία». 

Μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής

Προβλέπεται η δυνατότητα να απλωθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή, εάν ένα κράτος μέλος δεσμευτεί σε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως οι δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων.

Η γενική ρήτρα διαφυγής

 Η γενική ρήτρα διαφυγής που ίσχυσε από το 2020 θα απενεργοποιηθεί από το 2024 αλλά θα προβλέπεται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας για έκτακτες καταστάσεις. 

Στην ανακοίνωση του Ecofin σημειώνεται για τη γενική ρήτρα διαφυγής ότι «για μεγάλους κλυδωνισμούς στη ζώνη του ευρώ ή στην ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να προσδιοριστεί προκειμένου να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις, τέτοιες ώστε η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής να μην μπορεί ρεαλιστικά να τηρηθεί και να επιτρέπει προσωρινές αποκλίσεις από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο».

Η ρήτρα διαφυγής για μία μεμονωμένη  χώρα θα πρέπει να επιτρέπει προσωρινές αποκλίσεις από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, με σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά ενός μεμονωμένου κράτους μέλους. 

Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει

Συνολικά, ο στόχος είναι «να έχουμε αξιόπιστους κανόνες που είναι κατάλληλοι για τα σημερινά προβλήματα της Ευρώπης», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει αναφορικά με κάποιες λεπτομέρειες και για να υπάρξει σύγκλιση σε κάποια θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Η δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχει σχεδιασθεί ως γέφυρα μεταξύ του ισχύοντος συστήματος δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και του νέου που θα εφαρμοσθεί στο μέλλον.

Θα αντανακλά τη συγκεκριμένη κατάσταση σε κάθε χώρα – μέλος καθώς και τις προτάσεις της Κομισιόν για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι συνεπείς με τους ισχύοντες κανόνες.

Το Eurogroup έδωσε χθες το «πράσινο φως» όσον αφορά την καθοδήγηση της Κομισιόν για το 2024, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει οι χώρες – μέλη να μειώσουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης, εφόσον δεν αυξηθούν ξανά οι τιμές της ενέργειας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ