Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει τη σταδιακή κατάργηση σε μία 10ετία της προστασίας των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, η οποία παρέχεται από διεθνή ενεργειακή συμφωνία, μετά τις εκκλήσεις από ορισμένες χώρες να εγκαταλείψει τη συμφωνία αν δεν είναι δυνατή η ευθυγράμμισή της με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πρόταση που θα κάνει η Κομισιόν, τον επόμενο μήνα περισσότερες από 50 χώρες που είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία - την Energy Charter Treaty που είχε συναφθεί τη δεκαετία του 1990 για την προστασία διεθνών ενεργειακών επενδύσεων - θα επαναλάβουν τις συζητήσεις τους για την επικαιροποίησή της.
Η RWE ζήτησε αποζημίωση από την Ολλανδία
Η συμφωνία αυτή δεχόταν όλο και περισσότερη κριτική από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες που θεωρούν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, επειδή επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να κάνουν αγωγές ενάντια σε χώρες για πολιτικές που επηρεάζουν τις επενδύσεις τους.
Αυτό τον μήνα, η RWE έκανε χρήση της συμφωνίας για να ζητήσει αποζημίωση από την ολλανδική κυβέρνηση αναφορικά με το σχέδιό της να καταργήσει σταδιακά έως το 2030 την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, κάτι που θα επηρέαζε το εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στο Εμσχάφεν.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τη Δευτέρα την πρότασή της για αναθεώρηση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει τον άμεσο τερματισμό της προστασίας για νέες επενδύσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο καθώς και για την παραγωγή ρεύματος από τις πηγές αυτές.
Νέες επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο θα διατηρήσουν την προστασία τους έως το τέλος του 2030, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 380g διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα και μπορούν να χρησιμοποιούν αέρια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.
Αν τέτοια εργοστάσια αερίου αντικαταστήσουν εργοστάσια με καύσιμο τον άνθρακα, θα προστατεύονται για 10 χρόνια μετά την ισχύ της αναθεωρημένης σύμβασης ή έως το 2040 το αργότερο. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα εφαρμόζεται επίσης για τις υφιστάμενες επενδύσεις σε οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο.
Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ
Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας, με την Ισπανία και τη Γαλλία να εγείρουν το ενδεχόμενο εγκατάλειψής της από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Αυστρία δήλωσε την Τρίτη ότι στηρίζει τη σταδιακή κατάργηση της προστασίας των στερεών καυσίμων σε μία δεκαετία, αλλά πρόσθεσε ότι η όποια νέα προστασία για το υδρογόνο πρέπει να εστιάζει στο ανανεώσιμο υδρογόνο. Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, η συμφωνία θα προστατεύει την παραγωγή του υδρογόνου από στερεά καύσιμα, αν χρησιμοποιείται τεχνολογία ελέγχου του άνθρακα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Πηγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις έλεγαν ότι είναι απίθανο να γίνουν σημαντικές αναθεωρήσεις, καθώς για τις αλλαγές απαιτείται ομόφωνη στήριξη από όλες τις υπογράφουσες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιαπωνία, η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ εκτός της Ιταλίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!