Νέα
  • ΓΔ: 1533.14 -0.41%
  • Τζίρος: 91,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εντατική μέχρι τον Μάιο η οικονομία - Πού θα βρεθούν χρήματα για τα πρόσθετα μέτρα

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Με τα μέτρα στήριξης να παρατείνονται έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για ορισμένους κλάδους της οικονομίας, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου. Ακόμα και για ορισμένα από τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ, το κόστος έχει… ξεφύγει, όπως για παράδειγμα η κάλυψη των εισφορών για όσους εργαζομένους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, που υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό.

Οι ανατροπές στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και η ανάγκη για πρόσθετες δαπάνες όπως το Γέφυρα 2 που δεν έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό ασκούν ασφυκτική πίεση στο οικονομικό επιτελείο, που εξετάζει κάθε εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των μέτρων.

Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι επιτελείς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και οι πηγές χρηματοδότησης  που έχουν είναι δεδομένες: έξοδος στις αγορές, χρήση  των ταμειακών διαθεσίμων,  εσωτερικός δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα στηριχτεί σε αυτές τις 3 επιλογές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του:

  1. Ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους θα πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την έκδοση νέου ομολόγου θα επιδιώξει να βάλει στο Ταμείο από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ. Ως προς τις δυνατότητες δανεισμού από τις αγορές ,η χώρα μπορεί να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ. Ωστόσο οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Όπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου «αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή με τη φορολόγηση εσόδων θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, 5 με 10 χρόνια, Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους». Μία μεγάλη υπέρβασή του χρέους  θα δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά όταν στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκε στο 206% του ΑΕΠ ενώ για το 2021 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ.
  2. Θα δαπανήσει ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που σήμερα ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 είναι δεσμευμένα από τον ESM. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι προγραμματισμένο να μειωθούν φέτος κατά 6,2 δισ. ευρώ αλλά το  ζητούμενο είναι να μη μειωθούν πολύ περισσότερο-να μην πέσουν κάτω από 25 δισ. - γιατί θα ήταν ένα μήνυμα που θα προκαλούσε δυσάρεστες εντυπώσεις στις αγορές και θα ανέστρεφε τους όρους δανεισμού.
  3. Θα αναθεωρήσει τη στρατηγική για μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια κατά 1,8 δισ.  και την αντικατάσταση τους από μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα, όπως σχεδίαζε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμούσε πως το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία πρέπει να μειωθούν και είχε εισηγηθεί τον περιορισμό τους. Ωστόσο οι δραματικές ανατροπές που φέρνει η πανδημία στην οικονομία, φαίνεται ότι θα μεταθέσουν αυτό το σχέδιο για το επόμενο έτος.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ