Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και επίσημα στην Άνοιξη και όλα συνηγορούν στην εκτίμηση, ότι οι χειρότερες προβλέψεις που υπήρχαν για το φετινό χειμώνα, τελικά προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών και βέβαια των πολιτών δεν επαληθεύτηκαν.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο), είναι αυτή την στιγμή σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει με ασφάλεια ότι πρόκειται για εδραίωση της τάσης ή απλά ήταν μία μακρά περίοδος ανάπαυλας και σύντομα θα επιστρέψουν οι τιμές σε ανοδική τροχιά.
Οι τιμές στο φυσικό αέριο παρέμειναν και χθες κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τουλάχιστον δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις.
Την ίδια στιγμή οι φόβοι για πιθανή ύφεση ή επιβράδυνση της ανάπτυξης, που και στις δύο περιπτώσεις θα φέρει μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, κρατάνε τις τιμές λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις διεθνών οίκων, για πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Επίσης και η χονδρική τιμή του ρεύματος, που τόσο ταλάνισε τους πολίτες και τις κυβερνήσεις, δείχνει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης με τις τιμές στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινούνται λίγο πάνω από τα 100 ευρώ η MWh. Και στην Ελλάδα, που υπάρχουν πολύ περισσότερες παθογένειες σε σχέση με άλλες χώρες, η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Εν αναμονή διαμόρφωσης της τάσης
Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την διαμόρφωση της τάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα ξεκινήσει η αναπλήρωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να γεμίσουν και πάλι οι δεξαμενές. Κάποιοι μάλιστα λιγότερο αισιόδοξοι θεωρούν ότι θα έρθουν νέες αυξήσεις, αλλά προβλέπουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε εκ νέου τιμές στα 300 ευρώ η MWh.
Επίσης οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η διατήρηση των τιμών στο ενεργειακό μείγμα και η αποκατάσταση της ροής στην εφοδιαστική αλυσίδα, μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για τον πληθωρισμό. Μάλιστα οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι ταχύτερη του αναμενόμενου και προς το τέλος του έτους ο ρυθμός μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 2%.
Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η επιστροφή σε πληθωρισμό του 2% σε μέσα επίπεδα, ίσως έρθει το 2024, αλλά επιμένουν ότι η διατήρηση των τιμών στο κομμάτι της ενέργειας σε σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά αποτελέσει την έναρξη στην αλλαγή πορεία των τιμών γενικότερα, σε αγαθά και υπηρεσίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!