Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την προαιρετική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη τετραετία, καθώς η επιβάρυνση του Δημοσίου από την αποζημίωση κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες είναι μεγάλη, ενώ οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής ολοένα και συχνότερες.
Ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Εκπτωση ασφαλίστρων
Ενα από τα κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν είναι η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν κατοικίες και ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ζητάει η ασφαλιστική αγορά.
►Διαβάστε και: Μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών την επόμενη 4ετία - Τι σχεδιάζεται
Οπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Ελληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.
Επιπλέον, αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η ρύθμιση που αποσύρθηκε
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις το 16% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ) και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου. Επιπλέον, σε σύνολο περίπου 7 εκατ. ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα.
Πάντως, η ασφάλιση κατοικιών, έστω και σε προαιρετική βάση, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τον περασμένο Μάιο να φέρει στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο νομοθετική διάταξη για υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων και μετά το 2025 και σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκαλώντας αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις προέκυψαν για το γεγονός ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε υψηλά ασφάλιστρα γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, τη στιγμή που στην χώρα μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ή άλλα κίνητρα.
Η κυβέρνηση πήρε πίσω την διάταξη και δεσμεύτηκε να επανέλθει με νέα ρύθμιση πιο γενικευμένη ως προς τις ασφαλίσεις κατοικιών και κτιρίων από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει φέρει καμία ρύθμιση.
►Διαβάστε και: Ρύθμιση οφειλών: Στις 72 δόσεις και τα χρέη στους Δήμους – Πότε ενεργοποιείται η παραγραφή
Υποπτες υποθέσεις απάτης
Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 38 «ύποπτες» υποθέσεις απάτης και αιτήσεων αρωγής με πλαστά δικαιολογητικά εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι 38 περιπτώσεις που στάλθηκαν στον Εισαγγελέα αφορούν χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στο Δαμάσι, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε Ελασσόνα, Ζάρκο, Μεσοχώρι, Λάρισα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα δελτία ταχείας αυτοψίας ή/και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν «σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη οικονομική ενίσχυση των αιτούντων.
Με εκθέσεις «καρμπόν», αντί για «έκθεση μηχανικού», ανέγραφαν ανύπαρκτα στοιχεία και υπογράφονταν από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Μια γρήγορη διασταύρωση με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών έδειξε ότι δεν έγιναν ποτέ οι αυτοψίες που εμφανίζονταν «στα χαρτιά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!