Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σε ένα επίπεδο που θα περιορίζει την ανάπτυξη και το τελικό του επίπεδο θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της οικονομίας στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times.
«Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο. Πέρυσι μπορούσαμε να πούμε πως είναι σαφές ότι χρειάζεται να αυξήσουμε τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, και σήμερα λέμε, ότι χρειάζεται να τα αυξήσουμε σε ένα περιοριστικό έδαφος».
Επιφυλακτικός για το τελικό ύψος των επιτοκίων
Αν και οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται από 2% σήμερα σε περίπου 3,3% το καλοκαίρι, ο Λέιν ήταν πιο επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι θα είναι καθοριστική η αντίδραση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων στις κινήσεις της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με αξιωματούχους της να έχουν ήδη τονίσει ότι θα χρειασθούν περαιτέρω αυξήσεις ώστε όχι απλά να μειωθεί ο πληθωρισμός κάτω από το 10%, όπως τον Δεκέμβριο, αλλά να υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025.
Χρειάζεται σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή
Ο Λέιν είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες δίνουν μεγάλες επιδοτήσεις, θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να ξεφύγουν από τα υψηλά ελλείμματα που παραμένουν. Θα χρειασθεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια», είπε.
Προσοχή στην τελική φάση μείωσης του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός, σημείωσε, θα μειωθεί γρήγορα φέτος αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό θα οφείλεται στο αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή στη σύγκριση με τις περσινές υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, με τη δυσκολία να παραμένει πιθανόν όσον αφορά τη διασφάλιση της τελικής φάσης αντιμετώπισης του πληθωρισμού.
«Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσεις από το 3% έως 4% στο τέλος του 2023 στον στόχο του 2% έγκαιρα. Αυτό είναι το σημείο που η επιτοκιακή πολιτική θα είναι σημαντική… για να διασφαλιστεί ότι θα διανηθεί το τελευταίο χιλιόμετρο για την επιστροφή στον στόχο», είπε.
Όταν τα επιτόκια φθάσουν σε περιοριστικό έδαφος, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξισορροπήσει τον κίνδυνο να προχωρήσει πέρα από όσο χρειάζεται με τον κίνδυνο να κάνει λιγότερα απ’ ό,τι χρειάζεται και αυτό θα είναι πιθανόν ένα θέμα που θα αφορά τα επόμενα 1-2 χρόνια, πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!