Το ενεργειακό κόστος και οι κλυδωνισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα θα “φρενάρουν” την ελληνική οικονομία αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που βάζει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης στο 1,1%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό προβλέπει υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη στο 3,7%, αλλά για το δομικό πληθωρισμό προβλέπει 4%, ενώ για το 2024 βάζει τον πήχη στο 2,3% και 2,5% αντιστοίχως.
Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης
Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων και παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για το κόστος όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.
Όσο για τη δήλωση χαμηλών εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΟΣΑ συνιστά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Η έκθεση δίνει εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ως τώρα αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Παράλληλα συστήνει επαναφορά του προϋπολογισμού σε πρωτογενή πλεονάσματα, δεδομένης της μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της αύξησης του πληθωρισμού.
Παράλληλα ο ΟΟΣΑ προτείνει μια σειρά από δράσεις, όπως:
- Αποφυγή αύξησης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων
- Σύσταση για αντικατάσταση των παροχών σε είδος προς τους ανέργους, με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις
- Υποστήριξη της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις για την υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω δημόσιας ενίσχυσης για ιδιωτικές επενδύσεις Ε&Α και τεχνολογίας (μέσω επιχορηγήσεων, εκπτώσεων φόρου ή βραβείων για καινοτομίες), δημόσιες συμβάσεις και επιταχυνόμενους συντελεστές απόσβεσης.
- προνομιακά δάνεια, συστήματα επιμερισμού του κινδύνου
- προσωρινή μείωση των φόρων των επιχειρήσεων που μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος από την αύξηση χρεώσεων εκπομπών ρύπων, καθώς οι μειωμένοι επιχειρηματικοί φόροι θα απελευθέρωναν κάποια ταμειακή ροή. Όπως σημειώνεται τα τέλη ενθαρρύνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, η στόχευση της υποστήριξης μπορεί να είναι δύσκολη.
- Επιδοτήσεις: πληρωμές για τη μείωση των εκπομπών κάτω από μια προκαθορισμένη γραμμή βάσης δίνουν στις επιχειρήσεις την ευελιξία να αποφασίσουν πώς να μειώσουν τις εκπομπές. Αυτές οι επιδοτήσεις βέβαια δεν αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά επιβαρύνουν το κοινό προϋπολογισμό και μπορεί να είναι δύσκολο να καταργηθούν σταδιακά χωρίς να ανακοινωθούν εκ των προτέρων ρήτρες λήξης ισχύος.