H Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5% έως 7% στις αρχές του 2023, αντιδρώντας στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του από τη Δύση και σταματώντας τις πωλήσεις στις χώρες που συντάσσονται με αυτό, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.
Εξήρε, επίσης, τη δουλειά που κάνει ο ΟΠΕΚ+, το καρτέλ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, στον οποίο μετέχει και η Ρωσία, σημειώνοντας ότι η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να διατηρηθεί στο τρέχον εύρος των 70 – 100 δολαρίων ανά βαρέλι το επόμενο έτος, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε σήμερα άνοδο 1,7% και διαμορφωνόταν (στις 13.00) στα 82,3 δολάρια το βαρέλι.
Μείωση κατά 500.000 έως 700.000 βαρέλια την ημέρα
Αναφερόμενος για πρώτη φορά στη ρωσική αντίδραση στα πλαφόν που επέβαλε η Δύση, ο Νόβακ είπε ότι οι περικοπές μπορεί να φθάσουν τα 500.000 έως 700.000 βαρέλια την ημέρα.
Είπε, επίσης, ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, υπάρχει ζήτηση παγκοσμίως για τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και έχουν διαφοροποιηθεί οι αγοραστές.
Σημείωσε ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς τη ρωσική ενέργεια, ενώ προέβλεψε πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι στη σημερινή συγκυρία, είναι κάλλιστα δυνατό να αναληφθεί το ρίσκο μείωσης της παραγωγής αντί να καθοδηγούμαστε από το πλαφόν στις τιμές για τις πωλήσεις. Σήμερα είναι στα 60 δολάρια, αύριο μπορεί να είναι οπουδήποτε και δεν είναι αποδεκτό για εμάς να εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις που θα παίρνουν μη φιλικές χώρες», είπε ο Νόβακ.
Πούτιν: Την άλλη εβδομάδα το διάταγμα
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι θα εκδώσει προεδρικό διάταγμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τα μέτρα της Μόσχας σε αντίδραση στο πλαφόν.
Ο Νόβακ είπε ότι το διάταγμα θα απαγορεύει τις πωλήσεις πετρελαίου και προϊόντων του σε χώρες που προσχωρούν στο πλαφόν και σε εταιρείες που θα απαιτούν την τήρησή του.
Μείωση 20% της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου
Πρόσθεσε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος σε 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) από 524 εκατ. τόνους το 2021, ενώ η παραγωγή του φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 20% στα 671 δις. κυβικά μέτρα.
H G7, η ΕΕ και η Αυστραλία επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού, ενώ από την ίδια ημέρα ισχύει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης, ενώ εμπάργκο εφαρμόζουν και η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Καναδάς.
Μείωση των ρωσικών εξαγωγών τον Δεκέμβριο
Σύμφωνα με το Reuters, οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των κρατικών εσόδων της Ρωσίας. Οι εξαγωγές του βασικού τύπου του ρωσικού πετρελαίου, Urals, από τη Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανόν να μειωθούν έως και 20% τον Δεκέμβριο, αναφέρει το πρακτορείο.
Τον Δεκέμβριο, το Urals πωλείτο με μεγάλη έκπτωση και ο βασικός αγοραστής του, η Ινδία, το αγόραζε σε τιμές πολύ κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!