Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η πανδημία έφερε δραστική μείωση της χρήσης μετρητών - Η θέση της Ελλάδας

Πηγή: Unsplash

Η πανδημία έφερε μια κάθετη πτώση στη χρήση μετρητών σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς για πρώτη φορά οι κατ’ άτομο δαπάνες μέσω καρτών και ηλεκτρονικών μέσων ξεπέρασαν τις δαπάνες σε χαρτονομίσματα και κέρματα. Αν και τα μετρητά παραμένουν η πιο δημοφιλής μέθοδος πληρωμών στα καταστήματα. Αυτό υποστηρίζει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι συναλλαγές μέσω κάρτας αυξήθηκαν στο 46% από το 43% τρία χρόνια πριν, ενώ η χρήση μετρητών υποχώρησε από το 47% στο 42%.

Το μερίδιο των αγορών με ηλεκτρονικά μέσα ως ποσοστό του συνόλου των καθημερινών συναλλαγών σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια, στο 17% φέτος από 6% το 2019. Πλέον το 31% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει πως χρησιμοποιεί μετρητά λιγότερο συχνά για τις αγορές του, καθώς έχει εξοικειωθεί περισσότερο με τη χρήση πλαστικού χρήματος και βρίσκει τις κάρτες πιο εύχρηστες και βολικές.

Παράλληλα διαπιστώθηκε πως και οι πληρωμές με εξειδικευμένη χρήση κινητών τηλεφώνων τριπλασιάστηκαν στο 10% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι online πληρωμές για αγορά τροφίμων και προμηθειών από σούπερ μάρκετ και εστιατόρια αυξήθηκαν επίσης κατά 17%.

Νέες συνήθειες

Τα συμπεράσματα της μελέτης υποδεικνύει ότι η πανδημία και τα lockdown επέφεραν μια αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών επιταχύνοντας τη χρήση πλαστικού χρήματος και τη συρρίκνωση της κυριαρχίας των μετρητών.

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματα τους σε μετρητά, στο σπίτι, για λόγους ασφάλειας, με το 37% των καταναλωτών να στοιβάζει χαρτονομίσματα στα.. στρώματα σε σχέση με το 34%, τρία χρόνια πριν.

Αυτό οφείλεται από τη μία μεριά στα χαμηλά επιτόκια που τηρούσε η ΕΚΤ, αλλά κυρίως στην αβεβαιότητα που αισθανόταν η κοινή γνώμη λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να θεωρεί ως πηγή ασφάλειας την ύπαρξη μετρητών στο σπίτι.

O ευρωπαϊκός νότος και η θέση της Ελλάδας

Εξάλλου, σε γενικές γραμμές τα μετρητά δεν έχουν χάσει την λάμψη τους παραμένοντας συνολικά ως η νούμερο ένα επιλογή στις συναλλαγές των καταναλωτών. Συγκεκριμένα τα μετρητά καλύπτουν το 59% των συναλλαγών, αν και πρόκειται για ένα ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 72% που ίσχυε το 2019. Από εκεί και πέρα τα ποσοστά ποικίλουν ανάμεσα στα κράτη μέλη, με την Μάλτα να κρατά τα σκήπτρα με 77% και την προηγμένη τεχνολογικά Φινλανδία να βρίσκεται στο αντίθετο άκρο, με τη χρήση μετρητών να έχει πέσει στο 19%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, τα μετρητά παραμένουν ο… «βασιλιάς» αναλογώντας στο 62% των συναλλαγών. Η χρήση καρτών καλύπτει ένα ποσοστό 33%.

Ωστόσο, οι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία) παρουσιάζουν μακράν τη μεγαλύτερη πτώση στη χρήση των μετρητών σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 έχοντας βιώσει την πιο δραστική αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.   

Crypto μόνο για επένδυση

Στην έκθεση αποτυπώνεται και η απήχηση των crypto assets και η επιλογή πληρωμών με ψηφιακά νομίσματα, όπως κυρίως το Bitcoin. Στο κομμάτι αυτό, καλώς ή κακώς, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται πολύ πίσω με μόλις το 4% να έχουν στην κατοχή τους Bitcoin και τα δύο τρίτα να θεωρούν την κατοχή κρυπτονομισμάτων ως επενδυτική κίνηση και όχι ως μέσο πληρωμών.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ