Επιτέλους συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας να θέτουν τον πήχη του κόφτη στα 180€/MWH, δίνοντας έτσι τέλος στο πολύμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων.
Ο Μηχανισμός που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και για ένα χρόνο και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τιμή θα ξεπερνά το όριο των 180 ευρώ για 3 συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG. Ο «κόφτης» θα ισχύσει τόσο για τον δείκτη TTF όσο και για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Ναι η Γερμανία, καταψήφισε η Ουγγαρία
Την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία τελικά, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για την επιβολή πλαφόν, όσο και για το να πέσει ο πήχης κάτω από τα 200 ευρώ.
Αυστρία και Ολλανδία απείχαν της ψηφορορίας ενώ η μόνη που καταψήφισε ήταν η Ουγγαρία.
Πώς φτάσαμε στο γερμανικό «Ναι»
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ζήτησε περισσότερες προσθήκες στο κείμενο του συμβουλίου, σχετικά με την αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να πει το ναι.
Ο πήχης για το πλαφόν χαμήλωσε κατά περίπου 100 ευρώ από την αρχική πρόταση της Κομισιόν για να επιτευχθεί συμφωνία.
«Μάχη» πριν την τελική συμφωνία
Πριν φτάσουμε στην τελική συμφωνία προηγήθηκε σκληρή μάχη καθώς η πρόταση τέθηκε δύο φορές σε ψηφοφορία. Την πρώτη φορά οι Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αντέδρασαν ζητώντας να περάσει η πρόταση με συναινετική διαδικασία και όχι ψηφοφορία.
Ισπανοί και Βέλγοι κατηγόρησαν τη Γερμανία πως δεν θέλει συμφωνία με αποτέλεσμα η τσεχική προεδρία να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά.
Προηγήθηκαν ζυμώσεις με ελληνική πρωτοβουλία
Οι διεργασίες για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, όταν με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, διεξήχθη κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστάτησαν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου, δηλαδή της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Εκεί συμφωνήθηκε να «κατέβει» το μπλοκ των «4» με κοινή γραμμή και έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού ενώ συμφωνήθηκε πως αν η εφαρμογή των όσων προβλέπει η σημερινή σημασία αναδείξει προβλήματα, να μπορούν οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!