Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στα 235 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος - Καμπανάκι για τις κυβερνήσεις

To παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ των 235 τρις. δολαρίων το 2021, αν και μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2020 μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 247% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά παρέμεινε υψηλότερο κατά 19 μονάδες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Καμπανάκι για τη δημοσιονομική πολιτική

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης και οι αυξήσεις των επιτοκίων κάνουν επιτακτική τη συνετή διαχείριση του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, που περιλαμβάνει το χρέος των εταιρειών και των νοικοκυριών, μειώθηκε κατά 6 μονάδες στο 153% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 4 μονάδες στο 96% του ΑΕΠ.

Οι ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις του λόγου χρέους/ΑΕΠ προκύπτουν λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία και της ταχείας αύξησης του πληθωρισμού που ακολούθησε, σημειώνει το Ταμείο.

Η δυναμική του χρέους ήταν πολύ διαφορετική μεταξύ των ομάδων χωρών. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν κατά 5% του ΑΕΠ το 2021, αναστρέφοντας σχεδόν το ένα τρίτο της εκτίναξης που καταγράφηκε το 2020.

Ο πληθωρισμός δεν θα συμβάλλει πάντα θετικά

Η διαχείριση των υψηλών επιπέδων χρέους θα γίνεται όλο και δυσκολότερη αν οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται και το κόστος δανεισμού αυξηθεί περαιτέρω, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να βοηθά στη μείωση των λόγων χρέους/ΑΕΠ το 2022, ιδιαίτερα στις χώρες όπου τα ελλείμματα επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, σημειώνει το Ταμείο, η ελάφρυνση στη δυναμική του χρέους από τις «εκπλήξεις του πληθωρισμού» δεν μπορεί να είναι μόνιμες. Αν ο υψηλός πληθωρισμός γίνει μόνιμος, οι δαπάνες για τους μισθούς θα αυξηθούν και οι επενδυτές θα ζητούν υψηλότερο επασφάλιστρο για να δανείζουν τις χώρες και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Ταμείο, πρέπει να υιοθετήσουν δημοσιονομικές στρατηγικές που βοηθούν στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων τώρα και της ευαισθησίας του χρέους μεσοπρόθεσμα, μεταξύ άλλων με τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών, προστατεύοντας παράλληλα όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ