O ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα αναμένοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία έχει αναστατωθεί από την αβεβαιότητα για τη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας και την προσφορά της Ρωσίας.
Την πληροφορία μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο μέλος αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοδο του ΟΠΕΚ.
Η ομάδα των 23 πετρελαιοεξαγωγικών κρατών είχε αποφασίσει μόλις τον Οκτώβριο μία μεγάλη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, ο πλήρης αντίκτυπος της οποίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών του.΄
Μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών
Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε αρχικά στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε σταδιακά, λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα και της αύξησης των επιτοκίων. Την περασμένη Δευτέρα μειώθηκε οριακά κάτω από τα 80 δολάρια – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο - για να κλείσει την Παρασκευή πάνω από τα 85 δολάρια.
Στην υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών έχει συμβάλει η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται με πλοία, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο.
Η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορονοϊό
Παράλληλα, η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορονοϊό που έχουν μειώσει τη ζήτηση από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Η μείωση των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς η ζήτηση της χώρας.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική, οι τιμές του πετρελαίου θα τείνουν να αυξηθούν, όπως και στην περίπτωση που μειωθεί η παραγωγή της Ρωσίας λόγω του εμπάργκο της ΕΕ και του πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού που αποφάσισαν την Παρασκευή η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία.
Αναμένοντας μία νέα ισορροπία στην αγορά
Το πλαφόν ορίσθηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι, ένα μάλλον υψηλό επίπεδο, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις αγορές. Από την πλευρά της, η Μόσχα δήλωσε χθες ότι δεν θα πουλά το πετρέλαιό της σε τιμές κάτω από το πλαφόν και ότι εξετάζει την αντίδρασή της.
Επομένως, ο ΟΠΕΚ προτίμησε να δει ποια θα είναι η ισορροπία προσφοράς - ζήτησης στην αγορά, αποφασίζοντας να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή έως ότου υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη τάση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!