O γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘ΒB+’ ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.
Αν και ο Scope Ratings δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων – Moody’s, Fitch, S&P και DBRS - που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από αυτόν των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα συνιστά μία σημαντική εξέλιξη.
Οι λόγοι αναβάθμισης του outlook
Ο γερμανικός οίκος απέδωσε την αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας στην ισχυρότερη από το αναμενόμενο μείωση του χρέους της, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τη μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ειδικότερα:
- Ενίσχυση της στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις μεταβολές που σημειώθηκαν μετά την κρίση της Covid-19 για τη στήριξη των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης με παρεμβάσεις της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
- Μία ισχυρότερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, της ανάπτυξης της οικονομίας με ρυθμό υψηλότερο από τον δυνητικό, της χαμηλής δαπάνης για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και της προσδοκίας για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μειώσει σημαντικά το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι προκλήσεις για το αξιόχρεο
Το αξιόχρεο της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, σημειώνει ο Scope, από το υψηλό δημόσιο χρέος, με τον οίκο να σημειώνει ότι θα θεωρήσει θετικό σήμα μία ενδεχόμενη σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους.
Επίσης, σημειώνει τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που συνδέονται με τα μειωμένα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας, την ενισχυμένη συσχέτιση τραπεζών και δημοσίου και τα ακόμη υψηλότερα ποσοστά NPL σε σχέση με αυτά των χωρών της Ευρωζώνης.
Τέλος, αναφέρει, ότι το αξιόχρεο περιορίζεται από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας που αντανακλούν σε έναν περιορισμένο μεσοπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στην υψηλή ανεργία, την περιορισμένη διαφοροποίηση της οικονομίας, τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας και σε έναν αδύναμο εξωτερικό τομέα.
Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση
Το αξιόχρεο θα μπορούσε, σύμφωνα με τον οίκο, να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, αν, εναλλακτικά ή σωρευτικά:
- Διατηρηθεί η στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην ελληνική αγορά χρέους και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά τις επερχόμενες εκλογές
- Ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης και η δημοσιονομική προσαρμογή συντηρήσουν μία βιώσιμη πτωτική πορεία του χρέους
- Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα μειωθούν περαιτέρω, αυξάνοντας τις χορηγήσεις δανείων στον ιδιωτικό τομέα και/ή
- Μειωθούν οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες