Υφεση της τάξης του 10%, ένα βουνό από ιδιωτικά χρέη και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος θα έχει αφήσει προίκα στην οικονομία η πανδημία, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ναπολέοντα Μαραβέγια.
«Φαίνεται ότι στο σύνολο του χρόνου θα έχουμε μια ύφεση της τάξης του 9,5%-10% ίσως και περισσότερο, δεδομένου ότι δεν σταμάτησε και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 το κλείσιμο της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας μιλώντας στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει», υπενθυμίζοντας ότι το μηναίο κόστος της πανδημίας στην πραγματική οικονομία ανέρχεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, «γύρω στο 2% δηλαδή του ΑΕΠ».
«Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν γύρω στα 10 δισεκατομμύρια από την οικονομία. Αυτά τα χρήματα είναι εισοδήματα. Στην πραγματικότητα είναι μισθοί και κέρδη και πολύ λιγότερο επενδυτική δαπάνη ή οτιδήποτε άλλο. Άρα είναι πάρα πολλά χρήματα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα ξαναβρούμε» πρόσθεσε.
«Στην αρχή υπολογίζαμε ότι θα κερδίζαμε τα μισά από αυτά το 2021, αλλά δεδομένης της συνέχισης της πανδημίας πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τα κερδίσουμε ή θα κερδίσουμε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό» προειδοποίησε ο καθηγητής για την πορεία της χρονιάς με δεδομένο ότι το 2021 ξεκίνησε αρνητικότερα από ό,τι είχε προϋπολογιστεί.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα ήδη έχει δανειστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας, αλλά «καμία κυβέρνηση όμως όσο και να θέλει, όσο και να προσπαθεί είναι αδύνατο να αναπληρώσει πλήρως τα χαμένα εισοδήματα. Ακόμα και οι ΗΠΑ ή η Γερμανία». Κατά συνέπεια, «είναι πάρα πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα». «Όσο και να προσπαθούμε θα βρούμε μπροστά μας ένα βουνό από χρέη. Όχι μόνο δημόσια, αλλά και ιδιωτικά πάρα πολύ μεγάλα. Τα κόκκινα δάνεια εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ περισσότερα. Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα υπάρξει μια γενναία αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ» κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!