Διπλωμάτες της ΕΕ εκφράζουν αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι εκπρόσωποι των χωρών – μελών θα συνεχίσουν σήμερα το βράδυ τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό καθώς χθες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Οι θέσεις της Ελλάδας, Γερμανίας και Πολωνίας
Η Πολωνία απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για ένα πλαφόν στα 65 δολάρια το βαρέλι ως πολύ ήπια για τη Μόσχα, ενώ η Ελλάδα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό κλάδο, δεν θέλει τιμή χαμηλότερη από 70 δολάρια.
«Αναζητούμε τρόπους για το πώς αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να βρούμε μία κοινή βάση, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά πραγματικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αυτό να οδηγήσει σε μεγάλα μειονεκτήματα για τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς χθες βράδυ. «Από την πλευρά μου, όμως, θέλω να πω ότι είναι αρκετά βέβαιος πως (η συμφωνία) θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του πλαφόν εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μία τιμή και ότι η σχετική συμφωνία θα υπάρξει πολύ πριν την καταλητική προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού με πλοία.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τιμή που συζητείται – περί τα 65 δολάρια το βαρέλι – συνάδει με τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί από τις χώρες που θέλουν το πλαφόν, προσθέτοντας ότι η τιμή του πλαφόν θα μπορεί να προσαρμόζεται εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Κάτω από τα 85 δολάρια η τιμή του μπρεντ
Η τιμή των 65 δολαρίων είναι πολύ υψηλότερη από το κόστος παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ρωσία πουλά ούτως ή άλλως το αργό της με έκπτωση, οπότε ένα υψηλό πλαφόν θα είχε πιθανόν ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για το εύρος τιμών του πλαφόν, ενώ και σήμερα το μπρεντ κινείται ελαφρά πτωτικά, με την τιμή του να διαμορφώνεται κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Στα 65 δολάρια πωλείται σήμερα το ρωσικό αργό
«Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το μπρεντ, περί τα 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε στέλεχος του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εφόσον το πλαφόν της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε ένα παραπλήσιο επίπεδο, δεν θα έβλαπτε πολύ τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Μεταβατική περίοδος 45 ημερών και χαλαρότερες κυρώσεις για τις ναυτιλιακές
Η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση του πλαφόν, επιτρέποντας μία μεταβατική περίοδο 45 ημερών για την εφαρμογή του και απαλύνοντας τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα το παραβιάζουν.
Η περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – οπότε θα αρχίσει η ισχύς του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού – και θα έχει ξεφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Ετσι, η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με σχετικές προβλέψεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Στις ναυτιλιακές εταιρείες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από το πλαφόν, ενώ θα απαγορεύεται και η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, μεσιτείας και χρηματοδότησης.
Η νομοθετική διάταξη της Κομισιόν χαλάρωσε τις κυρώσεις για τα πλοία που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή υψηλότερη του πλαφόν. Αντί για την επ’ αόριστο απαγόρευση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου, ανεξάρτητα της προέλευσής του, να υπάρχει μία απαγόρευση για 90 ημέρες μετά την ημερομηνία που ξεφορτώθηκε ρωσικό αργό με τιμή υψηλότερη από το πλαφόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!