Τον καθορισμό ενός πλαφόν στη τιμή πώληση ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
To εύρος των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής του ρωσικού αργού, αλλά και υψηλότερο απ’ ό,τι θα ήθελαν κάποιες χώρες.
Μικρός ο αντίκτυπος στις συναλλαγές
Ο καθορισμός του πλαφόν σε σχετικά υψηλά επίπεδα μπορεί να έχει τελικά μικρό αντίκτυπο στις συναλλαγές καθώς η Ρωσία πουλά και σήμερα το αργό της με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές.
Η G7 αναμένεται να καταλήξει σε ένα πλαφόν που θα κινείται στο διάστημα των 65-70 δολαρίων, αλλά διπλωμάτες αρκετών χωρών της ΕΕ θεωρούν το επίπεδο αυτό πολύ υψηλό. Ωστόσο, το εύρος είναι ευθυγραμμισμένο με τον ιστορικό μέσο όρο των τιμών πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πτώση των τιμών 2%
Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα με σκοπό την έγκριση του μηχανισμού του πλαφόν και της πρότασης για την τιμή του. Αν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ και η G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το πλαφόν στις τιμές αργότερα σήμερα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για το προτεινόμενο εύρος τιμών του πλαφόν. Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 2,3% στα 86,3 δολάρια.
Με υψηλή την τιμή του πλαφόν, κοντά στα σημερινά επίπεδα που πουλά η Ρωσία το πετρέλαιό της, οι συναλλαγές της δεν θα επηρεασθούν σημαντικά και για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι οι traders αγνοούν το πλαφόν.
Στα 65 δολάρια πωλείται σήμερα το ρωσικό αργό
«Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το μπρεντ, περί τα 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε στέλεχος του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εφόσον το πλαφόν της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε ένα παραπλήσιο επίπεδο, δεν θα έβλαπτε πολύ τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Οι στόχοι του πλαφόν ήταν πάντα αμφίσημοι: Οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η ροή του ρωσικού αργού, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν αρχικά περισσότερο εστιασμένες στη μείωση των εσόδων για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων για το πλαφόν ήταν να μειωθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.
Για να αντισταθμίσουν τη χαλάρωση του σχεδίου για το πλαφόν, μία ομάδα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, πιέζουν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.
Μεταβατική περίοδος 45 ημερών και χαλαρότεες κυρώσεις για τις ναυτιλιακές
Η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση του πλαφόν, επιτρέποντας μία μεταβατική περίοδο 45 ημερών για την εφαρμογή του και απαλύνοντας τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα το παραβιάζουν.
Ηπερίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – οπότε θα αρχίσει η ισχύς του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού – και θα έχει ξεφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Ετσι, η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με σχετικές προβλέψεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Στις ναυτιλιακές εταιρείες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από το πλαφόν, ενώ θα απαγορεύεται και η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, μεσιτείας και χρηματοδότησης.
Η νομοθετική διάταξη της Κομισιόν χαλάρωσε τις κυρώσεις για τα πλοία που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή υψηλότερη του πλαφόν. Αντί για την επ’ αόριστο απαγόρευση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου, ανεξάρτητα της προέλευσής του, να υπάρχει μία απαγόρευση για 90 ημέρες μετά την ημερομηνία που ξεφορτώθηκε ρωσικό αργό με τιμή υψηλότερη από το πλαφόν.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!