Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις: Τρία εργαλεία για φτηνό χρήμα - αντίδοτο στην έκρηξη των επιτοκίων

Πηγή: Pixabay

Οι συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνουν το φθηνό χρήμα που μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε στην αγορά, με τις επιχειρήσεις να έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες τους.

Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα, δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι οι δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις για να στηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Οσες επιχειρήσεις μάλιστα, επιλέξουν ως ενίσχυση καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, μπορούν να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα να λάβουν και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καλύψουν μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής.

Υποβλήθηκαν 210 επενδυτικά σχέδια

Συνολικά, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση).

Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Οι τράπεζες επιστρέφουν δάνεια 296 δισ. ευρώ που πήραν στη διάρκεια της πανδημίας

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη».

Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό στόχο και ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

Οι πρώτες δράσεις του ΕΣΠΑ

Ενεργοποιούνται οι πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να έχει προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 18.000 έως και 30.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται αφορούν σε:

  • Δαπάνες εξοπλισμού (προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.).
  • Δαπάνες λογισμικού (προμήθεια βασικών εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κλπ.).
  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση (συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης).

►Διαβάστε και: Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πρέπει να περιορίσει την ανάπτυξη για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ συγχρόνως θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

Στα χρηματοδοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μετατρέψιμα δάνεια σε επιδότηση για επενδύσεις σε έργα καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, δάνεια για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναπτυξιακός νόμος

Παράλληλα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα - θεματικές ενότητες. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται για τις μεγάλες από 15% έως 50%, για τις μεσαίες από 25% έως 60%, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από 35% έως 70%, αναλόγως σε ποια περιφέρεια ανήκει η περιοχή εγκατάστασης της νέας επένδυσης.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξάνονται σε 80% σε ορισμένα καθεστώτα και σε 100% για ορεινές περιοχές και μικρά νησιά.

Τα είδη της ενίσχυσης περιλαμβάνουν την επιχορήγηση, την φορολογική απαλλαγή, την επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ