Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν μόνο στο 27% των εσόδων από τη φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των 47 χωρών για τις οποίες ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) παρουσίασε για πρώτη φορά σχετικά αναλυτικά στοιχεία.
Αντίθετα, σε άλλες χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρικών εσόδων τους (CIT) προέρχεται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, με ενοποιημένα έσοδα μεγαλύτερα από 750 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία οι πολυεθνικές συμβάλλουν στο 90% των εσόδων CIT, στον Παναμά το 95% και στη Σιγκαπούρη το 73%.
Τα χαμηλά έσοδα στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, αντανακλούν τη δυνατότητα που έχουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Νέα στοιχεία για την ανάλυση των πολυεθνικών
Τα στοιχεία αφορούν το 2018 αλλά δίνουν, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, μία καλή εικόνα για τη λειτουργία των πολυεθνικών και παρέχουν στις κυβερνήσεις και τους ερευνητές σημαντικά νέα στοιχεία για την ανάλυση της φορολογικής συμπεριφοράς τους.
Η έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός (Corporate Tax Statistics) περιλαμβάνει συνολικά στοιχεία για σχεδόν 7.000 πολυεθνικές.
ΟΟΣΑ: Ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι η μεταφορά κερδών από τις πολυεθνικές συνεχίζεται και για τον λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη να εφαρμοσθεί η συμφωνία που υπήρξε υπό την αιγίδα του για την καθιέρωση ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% και τη φορολόγηση μέρους των εσόδων τους στη χώρα προέλευσης.
Από τα στοιχεία των 47 χωρών προκύπτει ότι τα έσοδα που δήλωσαν οι πολυεθνικές ανά εργαζόμενό τους ανήλθαν στα 2 εκατ. δολάρια σε χώρες με μηδενικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή έναντι μόνο 300.000 δολαρίων στις χώρες όπου αυτός είναι μεγαλύτερος από το μηδέν.
Στην Ελλάδα, το 2018 συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 19 πολυεθνικές επιχειρήσεις, με ένα μέσο αριθμό 9.859 εργαζομένων, οι οποίες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 49 εκατ. ευρώ φόρο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!