Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown: Υψηλό το κόστος για την οικονομία - Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Κλειστή επιχείρηση / Πηγή: Eurokinissi
Κλειστή επιχείρηση / Πηγή: Eurokinissi

Ισχυρούς κλυδωνισμούς σε κρατικά ταμεία και πραγματική οικονομία θα φέρει ένα τρίτο ολικό lockdown στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή προκειμένου να βάλει ανάχωμα στην εξάπλωση της πανδημίας.

Θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση, θα επηρεάσει καταλυτικά την ψυχολογία της οικονομίας, θα αυξήσει την ανεργία ,θα οδηγήσει σε λουκέτα τις χιλιάδες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή φυτοζωούν, καθώς θα εξαντληθούν και οι τελευταίες αντοχές τους,θα διογκωθεί περαιτέρω το ιδιωτικό χρέος ενώ θα μεταθέσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος ενός μήνα ολικού lockdown

Eνας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ ίσως και υψηλότερα ενώ το κόστος των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια μηνιαίως. Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ακόμα και μία εβδομάδα lockdown, ασκεί ισχυρή πίεση στην ικονομία και αυξάνει τις δαπάνες για δραστικά μέτρα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ το Σάββατο είπε πως τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, έχουν σημαντικό κόστος και στην πραγματική οικονομία, για την οποία εκτίμησε ότι η συνολική μείωση του τζίρου ανέρχεται σε 2,54 δισ. ευρώ, αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Είπε συγκεκριμένα, πως το κόστος από την απώλεια φόρων αλλά και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης αυξήθηκε από τα 500 εκατ. ευρώ, που υπολογίζονταν με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μία εβδομάδα νωρίτερα, στα 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μετά και τις χθεσινές αποφάσεις. Και επανέλαβε πως δεν είναι ακόμη εφικτό να υπολογιστεί το ύψος στο οποίο θα φτάσει το κόστος από τα μέτρα στήριξης, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ο χρόνος και η ένταση της υγειονομικής κρίσης.

►Επιστρεπτέα 6: Θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο

Τα δύο σενάρια

Ακόμα και εάν δεν υπάρξει ένα oλικό lockdown και παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέτρα ακορντεόν, σίγουρα οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι, αφού η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενέστερα σε σχέση με τα σχέδια που είχαν εκπονήσει στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το σχέδιο του προϋπολογισμού του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας πριν λίγο στον Θέμα 104,6 δεν έκρυψε τον φόβο του για την παράταση της κρίσης. Αποκάλυψε, ότι μελετώνται από την κυβέρνηση δύο σενάρια για παν ενδεχόμενο «υπάρχουν σενάρια καλού και κακού». 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δαπανήσει ήδη 25 εκατ. ευρώ ενώ οι πρόσθετες παρεμβάσεις για να αντισταθμιστούν οι απώλειες είναι συγκεκριμένες αφού οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Η προοπτική ενός σκληρου lockdown υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να υπολογίσει τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς.

Τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021 κρίνονται λίγα και πλέον αναζητούνται νέες πηγές χρηματοδότησης. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μέτρα στήριξης από 11 έως 12 δισ. ευρώ υπό την αίρεση ότι δεν θα παραταθεί η υγειονομική κρίση και μετά τον Ιούνιο.

►Επιδότηση παγίων δαπανών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς θα γίνει η διαδικασία

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού και δεν πιαστεί ο στόχος διαμόρφωσης των εσόδων στο 50% του τζίρου του 2019. Εάν οι προσδοκίες δεν επαληθευτούν τότε το δημοσιονομικό κόστος για μέτρα στήριξης θα αυξηθεί.

«Τα πράγματα στην οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα εάν ο κορονοϊός συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Action24 και στην εκπομπή "Αντιθέσεις". Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια εκδοχή θα μπούμε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.

«Το τρίτο κύμα εάν υπάρξει θα έχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος που θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εναι αβέβαιο το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, έχουμε χάσει ένα μέρος του Ιανουαρίου. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι. Eχουμε μία κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ιού και επιστήμης το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρο. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο».

Στοχευμένα μέτρα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του επόμενου 2μήνου, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε υγειονομικό πεδίο ενώ όλα τα μέτρα πλέον θα είναι απολύτως στοχευμένα. Σε αυτά θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα καλυψης πάγιων δαπανών των ζημιογόνων επιχειρήσεων,ο 6ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα είναι εστιασμένος σε εστίαση και τουρισμό, ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους. Επίσης αναμένονται αποφάσεις για μηδενικό ενοίκιο σε επιχειρήσεις και τον Μάρτιο, παράταση των αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για μετά τον Μάιο και το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων ΓΕΦΥΡΑ 2.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ