Νέα
  • ΓΔ: 1453.94 +0.08%
  • Τζίρος: 56,87 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό μου LNG - Με μεγάλο «καπέλο» φτάνει το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Υψηλό είναι το οικονομικό τίμημα που πληρώνει η Ευρώπη για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη δυσαρέσκεια για τις τιμές με βάση τις οποίες προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ, να αυξάνεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, άσκησε τις προάλλες σκληρή κριτική για την ενεργειακή πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, καταγγέλοντας πως οι ΗΠΑ κυρίως αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη» από τον γεωπολιτικό πόλεμο καθώς, όπως δήλωσε οι παραγωγοί αερίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πωλούν στην Ευρώπη σε τιμές τρεις ή τέσσερις φορές επάνω. 

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, το οποίο το σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και τόνισε πως «όπως είδαμε οι αμερικανικές τιμές ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας, επειδή οι ΗΠΑ είναι παραγωγοί. Οι παραγωγοί υδρογονανθράκων τους πωλούν εδώ τρεις ή τέσσερις φορές ακριβότερα από ότι πωλούν στις δικές τους βιομηχανίες, το αέριο».

Τα είχε πει και ο Χάμπεκ

Βέβαια, οι πρώτες ρωγμές στη δυτική ενεργειακή συμμαχία δημιουργήθηκαν στις αρχές του μήνα, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ,  κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρεώνουν με αστρονομικά ποσά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τη στιγμή που η χώρα πασχίζει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της.

«Ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιβάλλουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε», είχε υπογραμμίσει τότε χαρακτηριστικά. 

Wood Mackenzie: Έως 700% επάνω το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη

Το θέμα δεν έχει μείνει ασχολίαστο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Διανύουμε περίοδο μεγάλης άνθισης για την αμερικανική βιομηχανία LNG. Οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τις εξαγωγές στην Ευρώπη και την Ασία», μεταδίδει ο Τζάστιν Τζέικομπς για τους Financial Times.   

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, το αμερικανικό φυσικό αέριο φτάνει ως LNG να πωλείται στην Ευρώπη έως και 700% πιο ακριβά από ότι στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Μπεν Τσου αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου της Wood Mackenzie στους Financial Times, «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, ΗΠΑ. Αέριο αξίας 10 δολαρίων στις ΗΠΑ, γίνεται αέριο αξίας 60 και 80 δολαρίων διεθνώς και αυτά είναι πολλά λεφτά».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του Τζάστιν Τζέικομπς για το αμερικανικό δίκτυο, ο Ανατόλ Φεϊγκίν, εμπορικός διευθυντής της Cheniere Energy, μιας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών αερίου των ΗΠΑ, σχολιάζει πως η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

«Αν μας έλεγε κάποιος, ακόμη και σχετικά πρόσφατα, πως σήμερα θα βλέπαμε αυτά τα επίπεδα τιμών και αυτή τη ζήτηση στην αγορά δεν υπήρχε περίπτωση να τον πιστεύαμε», λέει ο Ανατόλ Φεϊγκίν. 

Όπως προσθέτει «η Ασία το πρώτο μισό της τελευταίας δεκαετίας και η Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια είχαν μεγάλες ξηρασίες. Τώρα  Ευρώπη είναι πλέον η αγορά με τις μεγαλύτερες ανάγκες».

Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού LNG

Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μειώθηκε από το 38% που ήταν πριν ένα χρόνο στο 9% τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν από 15% σε 38% το ίδιο διάστημα. Πλέον, στην Ευρώπη κατευθύνεται το 65% του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

FT2

Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει πλέον το Κατάρ και την Αυστραλία και φιγουράρουν στην πρώτη θέση των εξαγωγέων LNG παγκοσμίως, όπως φαίνεται και στον πίνακα του δικτύου Bloomberg που δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ των FT.

FT1

Αυξήθηκε 80% η παραγωγή στις ΗΠΑ

Για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι παραγωγοί αερίου αύξησαν την ημερήσια παραγωγή κατά 80% τα τελευταία 13 χρόνια.

Το 2008, οι αμερικανικές εταιρείες παρήγαγαν 1,5 δισ. κ.μ. αερίου την ημέρα. Σήμερα παράγουν 2,7 δισ. κ.μ. ενώ οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου αναφέρουν πως θα φτάσουν τα 2,83 δισ. κ.μ. και το 2023 θα πλησιάσουν τα 3 δισ. κ.μ. (2,97). Όπως περιγράφει ο συντάκτης του ρεπορτάζ,  «οι παραγωγοί LNG στις ΗΠΑ δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τάνκερ για τις εξαγωγές σε Ευρώπη και Ασία». 

«Ποσότητες φυσικού αερίου υπάρχουν», δηλώνει στους FT ο κ. Τσού εννοώντας πως υπάρχει σε αφθονία το καύσιμο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο όπως τονίζει ο ίδιος «το άεριο είναι εκεί διαθέσιμο εφόσον φτάσει στις ακτές», αναδεικνύοντας ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στην αναμονή «στα ανοιχτά» δεκάδες τάνκερ με LNG

Δεκάδες τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), παραμένουν στα ανοιχτά των ευρωπαϊκών ακτών περιμένοντας να εξασφαλίσουν χρονοθυρίδα εκφόρτωσης στους σταθμούς LNG της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ευρώπη έχει γεμίσει τις αποθήκες της, με την πληρότητα να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 93,2%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιπλέον χώρος αποθήκευσης και τα τάνκερ που μεταφέρουν τις παραγγελίες να περιφέρονται.

Ισπανία και Πορτογαλία έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να απορρίψουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η πρώτη είναι στο 93,3% σε πληρότητα και η δεύτερη στο 100%. Η Ισπανία μάλιστα διαθέτει το 30% των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στην περίπτωση που η καθυστέρηση συνεχίσει, τα πλοία ενδέχεται να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το φορτίο τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ