Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor's: Αφησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «BB+»

S&P
AP images

Αμετάβλητο στη βαθμίδα  «BB+» άφησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Ο S&P είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε 'BB+'  από 'BB'  στις 22 Απριλίου φέτος, εν μέσω δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση.

Μαζί με τον DBRS, είναι οι δύο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που αξιολογούν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Κάτω από το 2% η ανάπτυξη το 2023

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P αναφέρει ότι μετά από μία ισχυρή επίδοση το 2022 αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 κάτω από το 2%, «με τις πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές».

Ειδικότερα, προβλέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να μειωθεί από 5,8% φέτος στο 1,7% το 2023, αλλά να παραμείνει υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τη συμβολή και των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. 

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και τον αναμενόμενο στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως και το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τις προβλέψεις αυτές, κυρίως καθοδικές, αν ο πόλεμος παραταθεί και επεκταθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ ή προκαλέσει πιο μεγάλες διαταραχές στις προμήθειες ενέργειας», αναφέρει ο Fitch. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί 

Σημειώνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, με τους μισθούς να αυξάνονται ελαφρά μόνο (κατά 0,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022) και μειώνοντας τη ζήτηση.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα ανέλθει στο 9,5% και θα υποχωρήσει στο 5,2% το 2023, 

Μείωση του ελλείμματος φέτος και το 2023

Παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την προστασία από τον οικονομικό αντίκτυπο των σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημειώνει ο οίκος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023, βάζοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Οι παράγοντες που περιορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών 

Για τις ελληνικές τράπεζες ο S&P εξακολουθεί να θεωρεί ότι ξεχωρίζουν σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά των πρόσφατων σημαντικών βελτιώσεων στον τομέα αυτό, της αδύναμης ποιότητας των κεφαλαίων τους που οφείλεται στα υψηλά ποσά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και φορολογικών assets ως ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου τους και των περιορισμένων αν και βελτιούμενων προοπτικών κερδοφορίας, που συνεχίζουν να συγκρατούν την πιστοληπτική ικανότητά τους. 

Το σταθερό outlook

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι τα δημοσιονομικά μαξιλάρια της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ