Ο τουρισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία του ΑΕΠ και πλέον με βάση τα σημερινά δεδομένα ο στόχος που έχει τεθεί για έσοδα στο 50% αυτών του 2019, αρχίζει να θολώνει.
Βασική αιτία δεν είναι άλλη από την καθυστέρηση που παρατηρείται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, του εμβολιασμού.
Αν μάλιστα τα πράγματα δεν εξελιχθούν με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τότε είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί αρνητικά η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη στο 4,8%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, εκτίμησε ότι ο στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019 εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως επιεικώς αισιόδοξη.
Οριακό το σενάριο
Τις αμφιβολίες του πάντως εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που σημείωσε ότι «είναι ήδη οριακό το σενάριο του 50% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019. Ακόμα δεν ξέρουμε καθόλου τι θα συμβεί το καλοκαίρι».
Το 2019 τα τουριστικά έσοδα είχαν διαμορφωθεί περίπου στα 20 δισ. ευρώ, οπότε ο στόχος για εφέτος είναι στα 10 δισ. Πέρυσι, το τελικό αποτέλεσμα ήταν περίπου έσοδα 4,5 δις.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, τρείς είναι οι παραδοχές που έχουν κατεβάσει τόσο χαμηλά τον πήχη και δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις, για το αν τελικά μπορούν να έρθουν έσοδα 10 δισ. το 2021 από την βαριά βιομηχανία της χώρας.
- Είμαστε λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος και τίποτε δεν έχει ξεκινήσει να τρέχει. Οι μεγάλοι tour operator είναι ακόμη διστακτικοί, αφού το τοπίο αν μη τι άλλο είναι θολό.
- Ακόμη και αν δοθεί ικανοποιητική λύση, θα αργήσει να μπει το νερό στο αυλάκι.
- Στην περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχή, ο φόβος θα φύγει εξαιρετικά δύσκολα και αργά.
Δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες
Όλοι συμφωνούν πάντως ότι το εμβόλιο αποτελεί το κλειδί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γ. Ρέτσο «η πορεία των εμβολιασμών, η οποία δημιούργησε αρχικά μεγάλες προσδοκίες, το τελευταίο διάστημα μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, βλέποντας να εξελίσσεται ένας «άτυπος πόλεμος» μεταξύ χωρών και εταιρειών, που έως ότου λήξει σίγουρα θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις».
Θα αντέξει το ΑΕΠ στην πίεση;
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι εκτός από το lockdown που θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, ο τουρισμός δεν θα δώσει τελικά τα όσα περίμεναν και μέσα από το διπλό αυτό χτύπημα, η επίπτωση θα είναι σοβαρή.
Δεν έχουν προχωρήσει βέβαια σε νέα εκτίμηση, αλλά αυτό θεωρείται ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί η όποια αναθεώρηση θα είναι επί τα χείρω και όχι το αντίθετο.
Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία και κατά συνέπεια πιστεύουν οι παράγοντες του τουρισμού, αλλά και στην κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες βελτιωθεί κατά πολύ η πορεία του εμβολιασμού, τότε μπορεί να σωθεί η τουριστική περίοδος και τα έσοδα να πλησιάσουν τον στόχο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!