Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικού Τουριστικών Επιχειρήσεων, για την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030». Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, «προανήγγειλε» τον διαχωρισμό στη μέση ελληνική οικογένεια που μισθώνει ένα ακίνητο, από τις εταιρίες που μισθώνουν δεκάδες ακίνητα.
Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι «πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει, καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας».
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Ρέτσο ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι, αν και δεν είναι, όπως είπε, αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, «θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στη μέση ελληνική οικογένεια που μισθώνει ένα ακίνητο, με τις εταιρίες που μισθώνουν δεκάδες ακίνητα». Την ίδια στιγμή, υπάρχει και αναμονή για τις αποφάσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο πεδίο, οπότε θα υπάρξει και η σχετική συμπόρευση με αυτές.
Υπέρ της θέσπισης ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση δήμαρχος τάχθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση.
Ενας ακόμη λόγος που κυβέρνηση είναι προ των πυλών λήψης μέτρων για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι για να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος που ανακοινώθηκε για «Φθηνή Στέγη» σε νέους και ευάλωτους.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σε πρώτη φάση θα ρυθμιστούν οι επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται από επενδυτές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πανελλαδικό επίπεδο τον Ιούλιο ανήλθαν σε 138.000 (στις πλατφόρμες AirBnb και Vrbo), μια αύξηση της τάξεως του 4% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!