Σε κοινή διακήρυξη προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, οι πρόεδροι των ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος, ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, Κατασκευαστών Κτιρίων Δημήτριος Καψιμάλης, ΟΜΑΣΕ Άρτεμις Μαυράκη, ΣΑΤΕ Γεώργιος Βλάχος και ΕΣΑ Σταύρος Καφούνη, υποστηρίζουν ότι «δεν θα είχαμε αντίρρηση στο να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται» και ζητούν «να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της χώρας και του λαού μας».
Στην κοινή διακήρυξή τους αναφέρουν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα πλέον στην κοινωνία και την οικονομία μας από την εξάπλωση του κορονοϊού και από τις ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για τη διάρκειά του, έχουν ανατρέψει πλήρως την προηγούμενη εικόνα, ώστε μόνον μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των αστικών ακινήτων είναι σήμερα επιβεβλημένες, και αυτό για τους εξής πέντε λόγους:
- Οι συνεχιζόμενες αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων απαξιώνουν τα ακίνητα αυτά και τα καθιστούν απολύτως ανασφαλή επενδυτικό και αποταμιευτικό προορισμό.
- Οι επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας γενικά, και ιδιαίτερα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) που έδωσαν δυναμική στην αγορά ακινήτων, είναι κυριολεκτικά κατεδαφιστικές.
- Η ζήτηση ακινήτων με εισαγόμενο χρήμα για επενδυτικούς λόγους έχει εκμηδενιστεί, όπως και για απόκτηση Golden Visa, γιατί ουδείς πλέον θέλει ή μπορεί να ταξιδεύει σε άλλες χώρες.
- Η εγχώρια ζήτηση ακινήτων, και ως εκ τούτου και η οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον αναιμικές, λόγω και της γνωστής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.
- Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, και κυρίως ο συμπληρωματικός του φόρος επί της αστικής και μόνον περιουσίας, αλλά και οι βαρύτατοι φορολογικοί συντελεστές εισοδημάτων από ακίνητα λειτουργούν δημευτικά στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Ομως είναι προφανές ότι και η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία γενικότερα είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας που πλήττονται άμεσα και βαρύτατα και η τύχη τους αφορά όλους μας! Θα ήταν συνεπώς παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών από τις οποίες οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές και ανακαινίσεις/αναβαθμίσεις κτιρίων, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω και των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που σήμερα δεν υφίστανται πλέον.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους να υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Aυτή είναι η βασική κατεύθυνση της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, εφόσον δεν υπάρξουν ριζικές ανατροπές στον σχεδιασμό λόγω υγειονομικής κρίσης. Με βάση το κεντρικό σενάριο, θα αυξηθούν τα γενικά ποσοστά έκπτωσης που ισχύουν σήμερα προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών, που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της Εφορίας, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις αφού έχει εκτιμηθεί ότι η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών, ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια
Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις στον Ενιαίο Φόρων Ακινήτων. Αυτές οι μειώσεις θα γίνουν με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές καθώς και με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου σε μία ή δύο δόσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει η δέσμευση για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!