Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και σταθερή μείωση του χρέους

 

Την επάνοδο της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και τη διατήρηση σταθερής πτωτικής τροχιάς για το δημόσιο χρέος της προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση του για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).

Συγκεκριμένα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 0,9% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,8% φέτος και 5,5% το 2021. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μετά το 2023 και να φθάσει στο 2% το 2027.

Το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αναμένεται να έχει το 2023 έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 4,4% φέτος. Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 0,7% το 2027.

Μεγαλύτερη η μείωση των δημόσιων δαπανών από αυτή των εσόδων

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών  εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τη μείωση των δημοσίων εσόδων.

Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν από 47,6% του ΑΕΠ φέτος στο 45,9% το 2023 και περαιτέρω στο 43,6% το 2027 έναντι μείωσης των δαπανών από 52% φέτος στο 47,8% και στο 44,3%, αντίστοιχα.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συντηρήσουν την τάση αποκλιμάκωσης του χρέους, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί από 199,4% του ΑΕΠ πέρυσι στο 177,6% φέτος και στο 169,8% το 2023 με προοπτική να υποχωρήσει στο 149,9% το 2027.

Σύσταση για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

Η βασική σύσταση του ΔΝΤ στις κυβερνήσεις είναι ότι με το πληθωρισμό στα ύψη και τα επιτόκια να αυξάνονται θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής σταθερότητας.  «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν αυξημένη ευαισθησία της αγοράς στην επιδείνωση των βασικών μεγεθών. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο συχνές και πιο αποδιαρθρωτικές δημοσιονομικές κρίσεις στον κόσμο», σημειώνει η έκθεση.

Το χρέος και τα ελλείμματα μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021 το 2022, λόγω του τερματισμού των μέτρων στήριξης για την πανδημία και του αιφνίδιου πληθωρισμού, αλλά παραμένουν υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα και προβλέψεις.

Στο 91% του ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος φέτος

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 91% του ΑΕΠ το 2022 και να παραμείνει περίπου 7,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Επιπλέον, σημειώνει το Ταμείο, μπορεί φέτος ο πληθωρισμός να συνέβαλε στη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, «αλλά οι εκπλήξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν μπορεί να έχουν διάρκεια». Για τις περισσότερες χώρες, τονίζει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουν την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Στοχευμένα τα μέτρα στήριξης

Με τα δεδομένα αυτά, το Ταμείο επαναλαμβάνει τη σύσταση του τα μέτρα στήριξης για την προστασία από τις υψηλές τιμές να δίνονται στοχευμένα στους πιο ευάλωτους. «Σε κάποιες χώρες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή εκπτώσεων στους ενεργειακούς λογαριασμούς (για βασική χρήση) σε ευάλωτα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει.

Τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικών «μαξιλαριών» για τη γρήγορη και ευέλικτη αντίδραση στις κρίσεις, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέτρα που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη διάρκεια της πανδημίας, όπως τα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ