Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος και ότι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 12,1% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το 2022 και είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω επίπεδο του πληθωρισμού το συναντά κανείς στο μακρινό 1993, όταν και στο τέλος εκείνου του έτους ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν πάνω από 12%, άρα τον Ιούνιο είχαμε ρεκόρ 29 ετών.
Προάγγελος μία τέτοιας ενδεχόμενης εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση από την Eurostat του εναρμονισμένου πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο που είχε εκτιναχθεί στα 12,1% από 11,2% που ήταν τον Αύγουστο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ , είναι παραδοσιακά υψηλότερος από αυτόν της Eurostat έως και μία ποσοστιαία μονάδα, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι αύριο θα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ σχεδόν 29 ετών.
Κύμα αυξήσεων στα είδη σούπερ μάρκετ
Ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί σε αυτή την εκτίμηση είναι και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο το φυσικό αέριο συνέχισε να είναι υψηλά, ενώ παρατηρήθηκε κύμα αυξήσεων και στα είδη σούπερ μάρκετ. Μοναδικό ίσως στοιχείο που λειτουργήσει ως αντίβαρο, είναι το γεγονός ότι υπήρξε αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, μία τάση που είχε δημιουργηθεί από τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και εκτοξεύθηκε στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο.
Ιστορικό υψηλό σημείωσε και στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%. Η ενέργεια και τα τρόφιμα βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος, όμως πλέον οι ανατιμήσεις διαχέονται σε όλες τις κατηγορίες αγαθών, βιομηχανικών, μη ενεργειακών και υπηρεσιών.
Οι εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά θετικές είναι, ενώ το άλμα των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία – 39,5% τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 – που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα προμηνύει πολλούς ακόμη γύρους αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή.
Ανάσχεση της κατανάλωσης
Το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα προκαλεί ήδη ανάσχεση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2022 κατά 11,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, όμως η αύξηση του δείκτη όγκου πωλήσεων ήταν μόλις 0,5%. Μάλιστα, στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης καταγράφηκε σε ετήσια βάση υποχώρηση του όγκου πωλήσεων 16% και της αξίας πωλήσεων 12,9%.
Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός με βάση τα στοιχεία της Eurostat στο 12,1%, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, αφού αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.. Ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε για μία ακόμη φορά στην Εσθονία (24,2%) και ο χαμηλότερος στη Γαλλία
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον τρίτο υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό, 53,3% (από 50,4% τον Αύγουστο), μετά την Ολλανδία (113,8%) και το Βέλγιο (67,2%). Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 40,8% από 38,6% τον Αύγουστο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!