Δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι, ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν για την εσωτερική αγορά και ο Πάολο Τζεντιλόνι για την οικονομία, ζήτησαν την κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχα με ό,τι έγινε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαία η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών της.
«Η ενεργειακή κρίση και η αυξανόμενη κοινωνική οργή σε μία περίοδο πληθωρισμού - ρεκόρ και αστρονομικών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μας έφερε σε ένα άλλο σταυροδρόμι», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Irish Times, της ιταλικής Corriere Della Sera και της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε, με αποφασιστικές ενέργειες, τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης», σημείωσαν.
Δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια
«Για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο...Μόνο μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση θα μας επιτρέψει, στηρίζοντας τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίση και να ηρεμήσουμε τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές».
Αντιδράσεις από τη Γερμανία
Η ώθηση για κοινή έκδοση χρέους αναμένεται, ωστόσο, να συναντήσει αντιδράσεις από τις σκληροπυρηνικές χώρες της ΕΕ, όπως τη Γερμανία.
Η ΕΕ αποφάσισε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και συνολικά, περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2020-27, ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 1,8 τρισ. Ευρώ, με την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια τέτοια κίνηση ήταν άνευ προηγουμένου. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που έγινε μία τέτοια κίνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε σήμερα ότι είναι επιφυλακτικός για μία τέτοια πρωτοβουλία
«Το κοινό χρέος δεν μας βοηθούν να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας μακροπρόθεσμα ή να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση των κρατών», δήλωσε σε συνέντευξή του στον γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Το γερμανικό σχέδιο των 200 δισ. ευρώ
Ο Τιερί και ο Τζεντιλόνι επέκριναν εμμέσως το σχέδιο της Γερμανίας για ένα τεράστιο εθνικό πακέτο στήριξης 200 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Αν και το σχέδιο, ανέφεραν οι δύο άντρες, «ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που αναγνωρίζουμε και έχουμε επισημάνει - τη στήριξη της οικονομίας», τίθεται το ερώτημα τι σημαίνει «για τις χώρες που δεν έχουν τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια».
«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς», πρόσθεσαν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!