Με τη συμφωνία για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου που θα έριχνε τις τιμές να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά σε 13 ημέρες, οι καταναλωτές αναζητούν την επιλογή που θα τους επιβαρύνει λιγότερο τον φετινό δύσκολο χειμώνα.
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου και τη διπλή κυβερνητική παρέμβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα νοικοκυριά μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους για να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα λύση για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουν και τα επιδόματα που δικαιούνται από το κράτος.
Το imerisia.gr μέσα από 13 ερωτήσεις – απαντήσεις αποσαφηνίζει την ευρύτερη εικόνα στην αγορά ενέργειας, καθώς μπορεί ακόμα οι καιρικές συνθήκες να θυμίζουν... καλοκαίρι, αλλά πρέπει να κάνουν από νωρίς τον προγραμματισμό τους.
1. Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης;
Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται από τα 14.000 στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα;
Ολοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα, όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
3. Πώς υπολογίζεται το επίδομα;
Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος για κάθε δικαιούχο αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού.
Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
4. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα;
Μια οικογένεια με ένα παιδί στη Φλώρινα η οποία χρησιμοποιούσε πέρυσι πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ ή βιομάζα για να ζεσταθεί και θα συνεχίσει το ίδιο και φέτος, επωφελείται από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται από τα 424,8 στα 495,6 ευρώ. Με δύο παιδιά η ίδια οικογένεια δικαιούται φέτος 578 ευρώ (από 496), ενώ αν πρόκειται για νέο δικαιούχο το διπλό επίδομα φέρνει ενίσχυση 1.156 ευρώ.
5. Mέχρι πότε θα επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία;
Η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία (προ ΦΠΑ) θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί.
6. Tι λογαριασμούς ρεύματος θα πληρώσουμε τον Οκτώβριο;
Μικρές αυξήσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο θα δουν τον Οκτώβριο στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας τα νοικοκυριά. Η συνολική δαπάνη του Δημοσίου για τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου περιορίστηκε σε 1,1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος για τα νοικοκυριά.
7. Πώς επιδοτεί το κράτος τους λογαριασμούς ρεύματος;
Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις: 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη, έναντι, όμως, ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο.
Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχο κίνητρο εξοικονόμησης δεν προβλέπεται για την πρώτη κλίμακα που αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής κατανάλωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι επιδοτήσεις απορροφούν το 70%-90% των αυξήσεων (ανάλογα την κλίμακα) και στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ σχεδόν το 100% με την επιδότηση να ανέρχεται στα 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
8. Tι θα πλήρωναν τα νοικοκυριά εάν δεν υπήρχαν επιδοτήσεις;
Σύμφωνα με παραδείγματα του ΥΠΕΝ, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 ΚWh/μήνα θα πλήρωνε 236 ευρώ χωρίς τις επιδοτήσεις και με την επιδότηση θα πληρώσει 62 ευρώ. Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 ΚWh/μήνα θα πλήρωνε 413 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 118 ευρώ. Εάν, δε, μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ. Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 230 ευρώ, ενώ με εξοικονόμηση 15% θα πληρώσει 220 ευρώ.
9. Σε σύγκριση με τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου που υπήρχαν οριζόντιες επιδοτήσεις, πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια τον Οκτώβριο;
Για ενα νοικοκυριό με κατανάλωση 500KWh, το Σεπτέμβριο μετα την επιδότηση το τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 74,5 ευρώ. Για τον Οκτώβριο το τελικό κόστος διαμορφώνεται στα 79,5 ευρώ,ήτοι 5 ευρώ περισσότερα. Αντίστοιχα για κατανάλωση στις 1000 Kwh τον Σεπτέμβριο το τελικό κόστος του λογαριασμού ήταν 155 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο το τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 190 ευρώ, ήτοι 35 ευρώ περισσότερα.
10. Πώς επιδοτούνται επιχειρήσεις και αγρότες;
Για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 39,8 λεπτά η κιλοβατώρα με αποτέλεσμα να απορροφάται το 80% της αύξησης. Για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 23 λεπτά η κιλοβατώρα. Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 43,6 λεπτά η κιλοβατώρα.
11. Πώς διαμορφώνεται η θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, μετά και την κρατική οριζόντια επιδότηση των 90 ευρώ;
Μετά την επιδότηση, για τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 12 έως 14 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή όμως ότι η τιμή του αερίου θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 200 ευρώ/ MWh. Χωρίς την επιδότηση, η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν πάνω από 20 λεπτά.
12. Τα τιμολόγια θα είναι υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι;
Η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη για τους καταναλωτές, γιατί ακόμα και με αυτή τη σημαντική επιδότηση η τιμή ανά θερμική μεγαβατώρα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι.
13. Tι θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 1.000KWh τον μήνα, που θα ανάψει θέρμανση 5 μήνες φέτος (Νοέμβριος - Μάρτιος);
Με τα σημερινά δεδομένα, θα πληρώσει 610 ευρώ. Πέρυσι πλήρωσε 430€, που σημαίνει ότι θα έχει μια αύξηση 180 ευρώ, ήτοι 42% συγκριτικά με τον περσινό λογαριασμό. Ουδείς μπορεί, όμως, να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο, πολλώ δε μάλλον εάν η Ρωσία κλείσει τελείως τη στρόφιγγα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!