Νέα
  • ΓΔ: 1455.8 +0.23%
  • Τζίρος: 2,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2023: Πέφτει ο πήχης του πλεονάσματος σε 0,5% έως 0,7% του ΑΕΠ - Ειδικό αποθεματικό για την ενέργεια

Νέες οδούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναζητούν στο κυβερνητικό επιτελείο
Πηγή: Eurokinissi

Οι μεγάλες αβεβαιότητες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο και η απειλή ύφεσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο έτος, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο - κατά την πάγια τακτική του- να κινηθεί συντηρητικά στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο οι μακροοικονομικές προβλέψεις οι οποίες θα κλειδώσουν όσο πιο αργά χρονικά, θα ακολουθήσουν τον κανόνα της αυτοσυγκράτησης, αφού η γενική εικόνα επηρεάζεται σαφώς από τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο θα παραμείνει υψηλό και το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός που θα αποκλιμακωθεί πολύ πιο αργά από τις αρχικές εκτιμήσεις, και το γεγονός ότι τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα όπως εκτιμάται λόγω ακρίβειας και αυξημένων επιτοκίων που θα επηρεάσουν την κατανάλωση.

Πέντε θα είναι τα βασικά σημεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου:

1. Η ανάπτυξη που καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς το 2022, θα συνεχιστεί αλλά με σαφείς βραδύτερους ρυθμούς. Η πρόβλεψη που αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ανάπτυξη 2,1%, την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση.

2. Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, από πρωτογενές έλλειμμα 2%. To βάρος που καλείται σηκώσει ο προϋπολογισμός προκειμένου να καλύψει ένα μέρος του υψηλού ενεργειακού κόστους με τις επιδοτήσεις ρεύματος – αερίου την επόμενη χρονιά δεν αφήνει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να συντάξει το προσχέδιο του  προϋπολογισμού ρίχνοντας τον πήχη από πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% -όπως ήταν ο στόχος- σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ  με 0,7% του ΑΕΠ. Από το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συνέχιση της στρατηγικής ενίσχυσης των λογαριασμών, έστω και με βάση
διαφορετικό μοντέλο, θα «κλειδώσει» ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκέλος των δαπανών θα ενσωματωθεί ένα  αποθεματικό  για να καλυφθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το αποθεματικό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

3. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 2022, αλλά όχι στα επίπεδα που θα επιθυμούσε. Το συγκεκριμένο μεγεθος, είναι ένα από τα τελευταία που θα οριστικοποιηθούν αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόβλεψη από 4,5% έως 5,2%.

4. Ταχύτερη ανάπτυξη  αλλά και πληθωρισμός βοηθούν την μείωση του χρέους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την σταδιακή αποκλιμάκωση του κάτω από το 170% του ΑΕΠ, προς το 160% του ΑΕΠ .Ο δείκτης του χρέους υπολογίζεται ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ. Μειώνεται όσο περιορίζονται τα ελλείμματα και όσο δημιουργούνται πλεονάσματα, αλλά και όσο ο παρονομαστής του ΑΕΠ μαζί με  τον πληθωρισμό αυξάνεται.

Μπορεί κατά συνέπεια ο πληθωρισμός να προκαλεί μια σειρά δεινά «ροκανίζοντας» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις καταθέσεις με την ακρίβεια να πλήττει την οικονομία, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός βοηθά τόσο στην αύξηση των κρατικών εσόδων λόγω του αυξημένου τζίρου αλλά και στην μείωση του χρέους. Ενα «αγκάθι» που προβληματίζει πάντως το οικονομικό επιτελείο είναι η απαίτηση της Eurostat να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής», ύψους 18 δις ευρώ. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει αρχές Νοεμβρίου οπότε, εάν υπάρξει αρνητική εξέλιξη θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

5. Οι δαπάνες του 2023 θα είναι αυξημένες κατά 4,3 δις ευρώ σε σχέση με τα φετινά ανώτατα όρια 64,5 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που ενσωματώνει αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις, είναι αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αποτελούν προπομπό για προσλήψεις .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ