Ιδιωτικό χρέος, εξυγίανση ισολογισμών, χρηματοδότηση της οικονομίας με επίκεντρο την αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης, έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο των ΜREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), αλλά και εξάρτηση του ενεργητικού των τραπεζών από τα κρατικά ομόλογα θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» των συζητήσεων που θα έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζών.
Στην πρώτη αξιολόγηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο από τις 5-10 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών θα εξετάσουν το βαθμό ετοιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση που συνεχώς συμπιέζει εισοδήματα.
Ομόλογα ΜREL
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ΜREL, κάθε ελληνική τράπεζα θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα (μέχρι τις αρχές του 2023) προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων 500 εκατ. – 1 δις ευρώ στο πλαίσιο των εποπτικών της υποχρεώσεων και παρά το πολύ υψηλά επιτόκια που καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό το κόστος για τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εκδώσουν MREL τα οποία την 1η Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 20% του σταθμισμένου ενεργητικού.
Σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής (2021-2022) συνολικά, απομένουν περίπου 11 δις ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων έως το τέλος του 2025». Το 2022 οι τράπεζες είχαν την υποχρέωση να εκδώσουν 2,5 δισ. ευρώ και θα ήταν 3 δισ. ευρώ εάν δεν είχε προχωρήσει στην έκδοσή της η Eurobank.
Το ποσό αυτό αναμένεται να εκδοθεί το πολύ μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2023 με επιτόκια που πιθανόν να διαμορφωθούν πέριξ του 10%. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο ολοκλήρωσε την έκδοση και τιμολόγηση ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Senior Preferred) ύψους 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9%.
Ιδιωτικό χρέος
Σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη πετύχει μονοψήφιο ποσοστό Mη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs) με τους θεσμούς να ζητούν επικαιροποίηση των στρατηγικών πλάνων για περαιτέρω μείωσης τους και να επικεντρώνονται στην αποτροπή δημιουργίας νέου αποθέματος «κόκκινων» δανείων.
Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσει η πορεία του Πτωχευτικού Κώδικα όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά τον Εξωδικαστικό, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων Κατσέλη, ενώ προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων .
Ειδικό κεφαλαίο θα αποτελέσει η πορεία του «Ηρακλή» που λήγει τον Οκτώβριο και ειδικότερα η επίτευξη των στόχων που προβλέπουν τα business plans
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!