Oι αυξημένες δαπάνες από τα νέα περιοριστικά μέτρα για τις ανάγκες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανατρέπουν τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και ωθούν τον υπουργό Οικονομικών στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέσα στον Μάρτιο ύψους έως 3 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των πιστώσεων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί δεν επαρκούν για την κάλυψη των μέτρων στήριξης που απαιτούνται προκειμένου να στηριχτούν όσοι πλήττονται από τα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, την ώρα που το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown επανέρχεται στο προσκήνιο. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιτείνει την πίεση στην οικονομία και δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημοσιονομική επέκταση ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας. Ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι βαρύς και αναμένεται να ξεπεράσει έως τον Απρίλιο τα 10 δισ. ευρώ.
To ερώτημα είναι εάν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αποδειχθεί αρκετός ή αν θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση έως το καλοκαίρι
To υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέσα στον Ιανουάριο προχώρησαν σε δανεισμό συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, με διάθεση εντόκων γραμματίων, swap ομολόγων και την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται κοντά στα 32 δισ. ευρώ.
To ερώτημα είναι εάν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αποδειχθεί αρκετός ή αν θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση έως το καλοκαίρι. Δύο είναι οι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί:
- Εάν θα υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα και ολικό lockdown οπότε ο λογαριασμός θα γίνει πιο βαρύς.
- Πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν κόντρα στις προβλέψεις για έσοδα στο 60% των εσόδων του 2019,τότε οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υπογράμμισε χθες ότι οι πόροι που θα διατεθούν φέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Όπως παραδέχτηκε ο κ.Σταικούρας η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα μήνα και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση.
Σε αυτή τη βάση τα νέα μέτρα στήριξης που δρομολογούνται είναι:
- Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες. Η αποζημίωση θα αφορά ενοίκια, μισθούς και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ το ποσοστό της ενίσχυσης θα ανέρχεται ακόμη και στο 70%-90% επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα.
- Ο 6ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καλύψει τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
- Η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκτός από τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο για το σύνολο των επιχειρήσεων.
- Μηδενικό ενοίκιο και τον Μάρτιο όχι μόνο για τις κλειστές αλλά πιθανότατα και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
- Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από αναστολές φόρων και δόσεων
- Μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίου για τους επόμενους μήνες, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, παράταση μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.