Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιδοτήσεις για ρεύμα - αέριο ρίχνουν τον πήχη του πλεονάσματος το 2023

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Το βάρος που καλείται σηκώσει ο προϋπολογισμός προκειμένου να καλύψει ένα μέρος του υψηλού ενεργειακού κόστους με τις επιδοτήσεις ρεύματος - αερίου την επόμενη χρονιά δεν αφήνει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ρίχνοντας τον πήχη από πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% -όπως ήταν ο στόχος- σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή ακόμα και σε ισοσκελισμένο αποτέλεσμα.

Ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα

Όπως σημειώνεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όταν είχε προβλεφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι το κράτος θα συνέχιζε να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και την επόμενη χρονιά.

Από το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συνέχιση της στρατηγικής ενίσχυσης των λογαριασμών, έστω και με βάση διαφορετικό μοντέλο, θα «κλειδώσει» ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για φέτος, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση ανέρχονται σε 13,2 δισ. ευρώ με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ δεν αλλάζει, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λόγω της συνολικής καλής εικόνας της οικονομίας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης. 

To πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η πρώτη αποτίμηση με βάση 22 προαπαιτούμενα, ενώ το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. H χώρα έχει περιθώριο να ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει αλλά και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεσμεύσεις για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, οι πιο σημαντικές εκκρεμότητες έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί.

Αρχίζει η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Oπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

Πριν από λίγους μήνες είχε εξεταστεί το σενάριο της υπογραφής με κάθε υπερχρεωμένη χώρα ενός διμερούς δημοσιονομικού συμβολαίου, το οποίο θα περιγράφει τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα πρέπει να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ένα ακόμη σενάριο προβλέπει τη συμφωνία για συγκεκριμένους στόχους ετήσιας μείωσης, διαφορετικούς ανά υπερχρεωμένη χώρα, βάσει ενός και μοναδικού σημείου αναφοράς (benchmark) για τις δημόσιες δαπάνες. Η δυνατότητα παρέκκλισης (με ρήτρα διαφυγής) από αυτόν τον κανόνα θα πιστοποιείται με ανεξάρτητη οικονομική ανάλυση, πέρα από τον έλεγχο του εκάστοτε κράτους-μέλους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ